Žena

НЕНА 683:

само онда, када су топла. На пример ровита и печена јаја, чорба, равне каше и т. д. Али не треба ни једно. јело јести одвише топло. Свако јело, које је изнад 50 степени целзијуса не годи ни језику, а камо ли желутцу и може да изазове запалење и оток у желутцу.

Ако чорба и друга топла јела имају 40 степени целзијуса (дакле 2 степена више но што је топлота крви наше) онда је то најбоље п најпријатније. Као што је шкодљиво јести и пити одвише топла јела и нића, тако је шкодљиво јести и пити сувише хладна јела п пића, Хладна јела и пића најбоље је да пмају ону температуру, коју имају назип станови у којома станујемо: 12 —18 степени целзијуса. Вода и пиво не треба да су хладнији од 12—15 степени целзијуса, лимунада 8—10 степени. Нарочито је шкодљиво ув топла јела ппти хладне течности у иоле већој мери.

~ Да би желудац могао правилно варити, потребан је мир. Не треба нагло јести, те износити брво јело. за јелом. Најбоље је, кад течност желутца довољно раскваси прво јело, и тек онда да дође друго. До скора се веровало, да се одмах после јела треба кретати, али то пе стоји. Мало мира после јела добро чини, после главног јела, ручка, добро је поседети и по сата. Може се и прилећи, али не спавати, Не треба ни болеснику довволпти да спава после ручка. Ако је јако слаб, треба удесити да, пре јела мало проспава.,

Да ли у породици бива исхрана правилно, може се прилично тачно уверити по тежини тела. У лањском календару „Жена“ донели смо табелу, колико треба људа разне висине да буду нормално тешки. Донели смо и табелу која се односи на децу. Међутим др. Дорнблит износи још и ово правило, које је лако запамтити.

Вдрав, одрастан човек треба да пма толико килограма, колико има центиметара дужине преко једнога метра. Код жене је тежина 5—10 килограма, мања. Чим је тежина већа или мања, онда је то знак: да одвише много или одвише мало узимамо хране.

Сасвим је природно, да се само у здравој кујни