Žena

РАРЕ НАА 685.

мање парче не остави да пропадне, а не зна да тиме често наноси велика квара. Кујнске орманове треба држатп веома чисто, све треба да је прегледио, и домаћица треба нарочито да се стара и да по неколико пути на дан уклања из кујне отпатке, п да суДАО ПА И ПА Рини ножеве што пре опере. Зидови кујне треба да су превучени масном бојом, коју је могуће лако опрати, а тако исто и патос. У кујни треба добро да се користимо својим носем. Свуда где и најмање осетимо непријатан мирис, треба да знамо, да тамо већ нема чистоте,

Кад се млеко уквари, домаћице воле да криве време. Али кад се на пример млеко пре времена уквари, обично није толико време криво, колико што судови нису довољно чисти. Млеко нарочито упија из. околине свакојаке мирисе, и у млеку се врло јако развијају гљиве. 'Греба само сравнити млеко, које се укварило у чистоме суду, а млеко које се уквари у нечистим судовима и у звагушљивом нечистом простору, није чисто на површини, и делимично промене боју, што је знак да су се тамо настаниле већ равне гљиве, Топлота јако помаже развијању ових гљива, и зато не треба држати животне намирнице бев невоље у топлој кујни. Судови, у којима се кува, треба да су изнутра глатки, најбоље ако су од чистог ни-

кла или алуминиума. "Треба имати на уму, да ништа.

не вреди, ма и најсавесније пспрали судове, ако их после тога избришемо прљавом, недовољно исушеном преношен Оена налити ен те ем ин рукама. Тога ради треба да је у свакој кујни левом десно чисте воде, ако већ нема водовода ва прање РОЈ

Друго је правило тачност. Наши органи за варење научени су да варе у извесно доба. Они у одређено време отпочињу да раде, па чак луче сокове, и ако у то време јело није готово, онда се често дешава, да доцније желудац не лучи довољно сокове ва, варење. Није то само зановетање, ако и младо и старо: постаје раздражено, ако у одређено време јело није готово,

'Греће је правило да јело будеу пријатној форми.