Žena

696 БОМЕМРРА

За кратко време добпо је књижар ша свију крајева 24 хиљаде поруџбина. Али како су се изненадиле девојке, кад су платиле 2 марке пи 40 потура, када су отвориле омот и нашле у омоту „Практичног кувара“. То је дакле било оно, што је свакој девојца најпотребније да зна: — Добро кувати, На сваки начин савет није бпо лош, а кажу да је п књига била добра. И још кажу, да ни једна девојка није смела и није хтела да се тужи, да је преварена.

Белешке из здравља. Како треба мало дете држати 2

Познато је, да се млади људи и девојке не држе управо, него су погурени, и то не само школска деца, него се неправилно држе и онда, када изађу из школе. До сад се мислило, да је томе узрок школа. Мислило се, кад дете мора дневно по неколико сати да седи у школи, па онда још и код куће да ради задаће, да је то узрок кривом држању. А од тога је после младиће веома тешко одучити.

Нема сумње да и то доста шкоди, нарочито кад се дете ни у школи, ни код куће не привикава зарана, да седии стоји правилно. Али су лекари пронашли, да то није прави узрок. Што дете већ у школи не уме да седи као што треба, томе је узрок у ранијим погрешкама и то у погрешкама матера. Матере не уму да држе дете као што треба, док је дете још сасвим мало. Према томе настаје питање: Како треба држати на рукама мало дете, кад га доје и кад га ношају. Мати треба да држи мало дете положено и само мало косо, а никако што већма управо. Дете треба редовно да је на мајчином крилу, њена рука (шака) да буде детету ослонац, а средина руке (на савитку лакта) треба да буде детету под главом. Глава детиња не сме висити ни доле, нити сме бити усправљена, јер иначе Ке страдати слаба детиња ртењача и дете ће имати огругла леђа. А кад до тога дође, онда је тешко у школи и доцнијем животу научити дете да правилно седи и да се правилно држи. Из овога се види, да дете не треба никако одвише рано привикавати седењу. Његова мекана ртењача не може то да издржи, а да не буде штетно. Многе матере навикавају дете да седи