Žena

ВЕНА 697

пре времена, да покажу шта њихово мало дете може, и поносе се тим. Но то не треба чинити. Кад дете осети да је довољно јако, оно се већ и само усправља. Зато га не треба изазивати, да то чини пре времена.

Јесењи назеб код школске деце.

Врло многа деца, која полазе школу, назебу с јесени, запате кашаљ, кијавицу, и катар свију органа за дисање. Онда морају да остану код куће и да се лече, па, у најмању руку, дангубе у науци. Родитељи због свега тога криве децу, што не уму да се чувају. А обично су родитељи криви Деци је дозвољено да с пролећа и у лето иду по пољу. да буду на свежем зраку, а чим настуне јесењи непријатни дани (а тих има доста), онда многи родитељи не пуштају децу да буду довољно на зраку, него их задржавају у соби, а кад мора да иду из куће, претрпавају их марамама, капама и огртачима. Деца се разгреју и када се на тај начин разнеже, нека их изненади мали ветар или промаја, нека су ма за часак незаклоњени, одмах назебу и они органи, који нису довољно очврсли и поболе се. Деца, која су више на свежем зраку и мање претрпана оделом, здравија су, теже назебу и поболе се. Дакле треба децу и с јесени и зими оставити да буду што више на свежем зраку. Разуме се, да их треба облачити према годишњем времену, али их не треба сувише претрпавати оделом и тиме претеривати.

Како да купамо одојче 2

Купање одојчади задаје велике бриге матерама, нарочито ако је дете живахно. У таквим случајевима је матери једва могуће, да једном руком довољно придржава дете у води, а да га другом руком пере и трља. С тога многе матере мора да прекину раније купање, но што би требало. Сад се једна жена (мати) досетила, како да олакшамо купање малом детету. Она је употребила за то мрежу (доста ретку), која се може лако прикачити за каду, у којој се дете купа. Мрежа се постави у згодној висини, да дете будеу мрежи и у води. Онда мати има тако рећи обе руке слободне. И ако вода није одвише студена или топла, дете ће се праћакати у мрежи као рибица и уживаће, а мати ће га лако прати и трљати. Те мреже са потребним карикама,