Žena

698 КЋЕНА

које се прикаче о каду, могу се већ добити скоро у свима трговинама, које имају и друге приборе за децу. Дојење деце нођу.

Многе су матере навикнуте да доје дете чим се заплаче, па и ноћу. На тај начин навикне се дете да ноћу плаче и тражи хране, а то нити је добро по дете, нити по матер, која нема довољно сна и постаје раздражена. Није уопште потребно хранити дете ноћу, од 10 сати увече, до 5 сати ујутру. На то треба дете спочетка навићи, па се после неће ни будити. Иначе треба дете дојити, или хранити из флаше, у одређене сате. У првим месецима треба дете дојити свака. два сата. доцније свака три сата. Ако дете у одређено време спава, треба га пре пробудити и надојити га, да се одржи ред; него да дете после у невреме буди матер. Матере треба. да се држе свога реда, искуством и лекарима прописаног а не оставити одојчадма да прописују ред и дојити их чим плачу.

Црвена боја понекад отровна.

Често се чарапе боје једном црвеном, али отровном бојом, која се зове коралин или панонин. Кад се такве чарапе носе, кожа се на ногама запали. надује, поцрвени и појаве се многи мехурићи. Осим тога убрзо се осети и општа нелагодност, болови у глави и желудцу, што све значи, да је ова боја отровна. Да би се познало, је ли материја бојена коралином, метну се конци или мало црвене материје за неколико тренутака у врели алкохол од 85", овај ће се зацрвенити, а ткиво постане жуто. Кад се томе дода још и амонијака, црвена боја алкохола постане још затворенија.

Чарапе се црвене и другом бојом, анилином или фуксином, који је такође отрован, јер већином садржи арсеника. Да ли је материја бојена анилином, може се уверити на тај начин, што се таква тканина натопи амонијаком и црвена боја ишчезне сасвим. „Здравље“

Да би се предупредила кратковидост.

Изнећемо овде неколико врло важних мера. које би ваљало предузети да би се предупредила кратковидост код, школске деце:

1. Распоред наставе треба тако подесити, да никад очи