Žena

ВЕНА 129

— И сада кажите ви жени, господине, шта ви мислите о жени, о удатој жени, која сваки час до лави мужу и каже: Овај и овај ме је тако дреско п изазивајући гледао, Овај ми је безобравник у разговору рекао то и то, али се лепо адресирао, а онај се на неки начин управ очешао о мене; Што ћутитег Молим вас кажите мишта ви мпслите о таквој жени!

— ЏШа то зависи од многих прилика, рекох, Ви те прилике познајете!

— То је извлачење, господине мој. Немају ту прилике посла. Ја говорим уопште. И видите, казаћу вам сасвим отворено. Ни под каквим приликама не сме жена говорити своме мужу о тим стварима. Ја да сам јој муж, лепо бих је погледао. И казао бих јој: Не може бите да ту џема п троје кривице. Нико неће олако насрнути на жену ни погледом, а камо ли речију, ако она не даје повода за то.

— Нико неће олако насрнути на жену, велите госпођо. Чак ни погледом неће. И ја признајем да олако неће. Али неки некако ппак хоће. Ви и не знате можда, госпођо, каквих све има људи.

— Па добро, господине, кажимо да неки људи ипак хоће. И онда, када му жена не даде ни најмања повода за то. Може бити да је такав човек напит, луцкаст, потпуно неваспитан, и ако иде у ред обравованих људи, Рецимо има случајева када се изазпвање може догодити. жени, а да нема ни најмање њене кривице. Но да ли и онда да трчи жена мужу и да му све исприча2

Ви и опет не одговарате господине, п мислите да п то завиви од прилика. Али да вам кажем: Овака жена ће наћи начина, и мора наћи начин а, да се у таквим приликама сама брани и не увлачи одмах мужа у то. Ратарска жена н.пр. ако је у четири ока с њиме, ћушиће га, да ће му светлаци поћи на очи. И неће о томе говорити мужу. Иначе је обично довољан један поглед и непристојник се повлачи у границе. Жена ће моћи макар и речима да каже што треба, она ће сама свршити, да ће се напасник дуго и дуго сећати, — Немам право, јел тег

— Нисам казао, госпођо, да немате право.