Žena

730 ВЕНА

— И не можете! Јер кад жена у таквим стварима дотрчи мужу, он или мора омахнути руком, и онда је изгубио пред женом сваки углед. Или мора са будикаквим било покором да расправља ту ствар. Оно што је она могла свршити може бити са једним погледом, могла свршити тиме, да окрене леђа једном насртљивцу или се удали, то може муж веома тешко евршавати. Иоле паметна жена, која води рачуна о свему, неће увлачити свога мужа у то. А Нада је чинила баш то. Не у рђавој намери, јер се гровила и патила је, кад су се догодили покори, али је тек чинила. Ја сам је одговарала од тога, али она није могла друкчије. У својим слабим или јачим часовима признала ми је, да не може друкчије и да је она научила да све казује своме мужу и да му мора казати.

— Признајем вам, госпођо, кад је он био онакав, није му требала казивати.

— Моје је уверење, господине, да уопште нема, смисла доносити мужу онакве гласове, који ће моћи да га завађају и стварају зло, а кад не би било никаква зла, кад му то не би казала, Јер видате, Мита је био и пре оно што је данас. Човек миран и доброћудан. Види се, да је Нада будвла | у њему ону животињу, 0 којој говори Вола, и која у свакоме дрема, док је не пробудимо, Но ја видим, дасе миу овом питању не можемо сложити, па ако је по вољи да престанемо и да не играмо даље — цепл-полку.

И тада је госпођа почела да говори о киши, која ето већ целога лета траје, а никако да престане.

С. В. МУДРЕ ИЗРЕКЕ.

Права је врлина награђена тиме, што јој се дала прилика да чини добра. Ако још ван тога тражи награде, онда није врлина, већ себичност.

ж

још није онај најнесретнији кога задеси несрећа. Несретнији је од њега онај, који стрепи, да ће га задесити несрећа — ако изађе на свет истина.