Žena

НЕ БРАН __488

Српкиња,

њезин живот и рад, њезин нултурни развитак и њезина народна умјетност до данас.

Добисмо дакле и овакву књигу. Ту су књигу уредиле српске књижевнице (треба казати, да је главни уредник и радник на тој књизи била гђа Јелица Беловић- Бернадзиковска), а књигу је ту издала на свет Добротворна Задруга Српкиња у Иригу.

У позиву на претплату речено је ово:

„Лепо, јасно огледало рада Српкиња у прошлости на културно-просветном пољу нашег народа.

У књизи су приказани радови 60 Српкиња приповедачица, песникиња, уметница и т. д. Приказани су у слици и речи везови из Босне, Херцеговине, Далмације, Србије, Војводине и Црне Горе. Приказан је посепце културни рад српсих жена из свију поменутих области. Наведени су српски и страни писци о срп. женама. Описане су изложбе, у којима је учествовала.

Преко три стотине расправа, чланака, бележака, биографија чине ову књигу, с којом Српкиња први пут ступа у јавност, правим Алманахом рада наших женскиња, те треба да краси сто сваког српског дома.

Књига ће ова обрадовати и сваког брата Србина, јер ће се из ње уверити, да Српкиње нису само јединствено пожртвовне видарице рана осветника Косова, него су и као културне радилице осветлале нам образ у страном свету, те се може с њима поносити. Она ће показати свакоме, шта су све Српкиње створиле и стварају у тишини, са

својом урођеном скромношћу и колико наше установе имају да захвале свој опстанак њима.

__ Књига је украшена са 44 портрета, 7 група, 114 слика орнамената и 31 слика народне ношње из свију крајева Српства Штампана је на финој

хартији са 130 страна великог квадрата, а стаје само 4 круне.“