Žena

ЈЕ НОА 158

ретко налазе да је лепа она, о којој то говоре мушкарци. Супрузи „Лало читали су опис о лепоту у неких 500 романа, п нашли су, да су лепе јунакиње у романима јако равне, али је о свима ппсано, да су имале лепе очи, Од 100 романа у 90 имају јунакиње мале ноге и то се увноси као лепо, али у новијим романпма налавимо већ јунакиње са великим, развијенијим ногама, па се то износи као лепо.

Но досадањој лепоти прети п друга опасност, и то из Америке, па још од лекара. У Сан Франциску биће 1915. године изложба. Ту ће бити и изложба деце. Али прву награду од 120 хиљада круна неће добити најлешше дете, него најбоље развијено, најздравије дете. Ту ће се гледати на грудни кош, на ширину, величину, на здравље појединих органа, на пропорцију тела, а лепота је дошла на — последње место и неће скоро ни мало одлучивати, Све јаче продире мисао, да је лепо оно што је здраво и обожавања, достојно само оно, што је душевно. Све се полако мења у свету, па и наши појмови о лепоти и идеалима.

И опет о маћехи.

У једном немачком листу: „ууећ цпад Наџ5“ устала је једна женскиња, те напала данашњу дечију књижевност веома оштро. Каже, најраспрострањенаје дечије приче п гатке пуне су напада на маћехе, Друга мати (маћеха) је свуда вла жена, која зна само за своје дете, које је она родила, а према пасторци је управо хијена. Ено вам Пепељуга, Снежана, Брат и Сестра п друге приче и гатке за малу децу. У нејмлађем детињству слушају деца то, и у њиховој глађаној души остаје дубок утисак против страховитих маћеха. Тип се утисци не могу доцније лако побрисати, а много такво дете изгуби матер, а отац мора да се ожени, јер ће му иначе пропасти кућа. Како ће то дете да прими маћеху, како ће да је воле и поштује, кад му је препуна душа и фантазија са оним причама, које су га научиле да у матери гледа страшило. Списатељка се противи томе, да деци да-

4