Žena

154 НЕБА

јемо у руке онакве књиге и причамо им приче, где се маћеха износи као највећи баук. Тешко, врло је тешко после уверити дете, да његова друга мати, маћеха, није онаква, какве су биле оне друге маћехе из басни, _које су поплавиле душу детињу и оставиле у њој дубоки траг.

Женски покрет код Туркиња.

У Турској (у Цариграду) основале су жене друштво, коме је циљ, да извојује за жене у Турској већа права и да их извуче из харема на свет и на слободу. Друштво се вове: Друштво за одбрану права Туркиња. То друштво има и лист: „Кадинлар Дињаши“ (Женски Свет), а уредник је учитељица Белкис Шефкет.

По себи се разуме, да тај покрет напредује лагано, јер је жена у Турској у много потчињенијем стању, од жена у осталој Европи. Но женскиње, које је у одбору тог женског друштва, смислило је начин, како ће да привуку на се пажњу света. И решише, да поклоне држави једну крилатацу, која Ће се ввати

„еенски Свет“. Но то још није све. Кад је недавно турски крилатић Фетп-беј летео преко Цариграда, уредница „УКенског Света“, мала учитељица седела, је с њим у крилатици и летела над Цариградом читав сат. То је у Цариграду изазвало највећу сензацију. Да жена лети по зраку, место да седи у харему, то ниву ни сањали. А мала учитељица, која се држала веома смело, бацала је из крилатице над Цариградом карте, на којима је писало: Белкис ЈПефкет, чланица друштва за одбрану женских права у Турској, и уредник новина „уКенски Свет“. Она у име свога друштва лети над Царпградом п пајављује наду, да ће све Османлинке, бев разлике вере, приступити овом друштву, које хоће да поклони држави једну крилатицу, која ће се звати „УКенски Овет“.

о догодило се још нешто. Када се крилатица из Сан Стефана подизала над Цариградом, било је онде пуно света, А један седи свештеник, хоџма у