Žena

ВВ ЕН А Јо

белом турбану, говорио је искупљеном свету о томе, да и женама у Турској треба дати већа права. Правоверне Османлије слушаху са чуђењем такве речи и питаху: Како ли наговорише оне жене чак и једнога седога хоџу, да у њихову корист преврће свет и заступа „што бити не може“.

Славни одбор онога женског друштва доста је вешто и лукаво удесио целу ствар. Он ће и победити, Не због куражи мале учитељице, којој се данас диви цео Цариград, него што у данашњем добу не може ни жена у Турској остати под онако жалосним приликама као до сад. Да није то време у освитку, не би поникло ни оно женско друштво, ни лист, нити би жени дозволили да узлеће над Цариградом. Још пре 20 година било би то у Турској немогуће, Али су оне и тада радиле. Помагале ву у потаји револуционарни младо-турски покрет, и у новије доба почеле да излазе отвореним лицем на улицу и пишу и говоре о свом праву. Да им је "додијала досадања, потчињеност, то им се може веровати, а да и не кажу.

Разводи брака у Америци.

Ништа лакше него у Америци венчати се, и ништа лакше но у Америци развестп се. За последњих 5 година склопљено је у Америци 19 милиона бракова, а трећина тих бракова већ је — разведено.

Једно велико женско друштво у Чикагу поставило је јавно питање: Са чега су оволики разводи 2 И шта може жена да учини, да би то спречила2 Стигло је много одговора. Једна је препоручивала: Не треба људе толико мучити са љубомором. Друга је препоручивала: 'Греба мужеве волети, волети и само волети. — Трећа је лукаво препоручила: 'Греба ухватити мужу слабу страну, ал тако, да он то не опави, па на тој његовој слабој страни можемо га јахати целог века,

_ Али од свега тога слабе помоћи. Озбиљније схваћају ствар они, који хоће да помогну злу тиме, што траже реформу брака. Само и ти заборављају, да се