Žena

АЕ ГА 151

собу, где проводе најмање времена. А требало би да буде обратно.

Кад изаберемо згодну спаваћу собу, која се може добро ветрити, у коју улази сунце, онда је питање: Где да наместимо кревете 2

Домаћице намештају кревете још увек тако, да изгледа соба лепо, укусно намештена, да буде хармонија и да се не испрече сувише. А било би најбоље са здравственог гледишта, кад би кревете наместили у средини собе, а што мање уз зид. Но где то не може бити због другог простора, онда треба удесити бар тако, да кревети не дођу дужином уз зид, него да уз зид дође узак део, па према зиду да не дође глава него ноге. Кревет не треба да је ни близу прозора, јер здрав човек треба да спава при отвореном прозору, али не близу прозора. А и кад су прозори затворени, може да ухвати промаја, и може нарочито да буде опасно по уши, које су јако осетљиве, те може да наступи запалење. У крајњем случају кад кревет дође дужином уз зид, треба тај зид превући, колики је год кревет, са вуненим простирачем, који ће прилично задржати од нас студен, која излази из зида. А излази из зида нарочито онда. ако тај зид не стоји у вези са другом собом, која се греје. И ако је кревет намештен попреко, треба онај ужи крај зида на који је кревет наслоњен да буде застрт покривачем. А споменуто је већ, да глава треба да дође што даље од зида, и према средини собе.

Треба нарочито пазити, да нам ујутру светлост, која долази од прозора не пада у очи, јер то очи јако квари. О томе се могао сваки лако уверити, па чак и онда, кад су прозори застрти, а зраке падају у очи ма само кроз узак отвор. Где глава ипак буде окренута према прозору, тамо се треба постарати за заклон. Тај заклон треба тако наместити, да нас зраке светлости не ударају право у очи.

Данас, кад озбиљни домаћини зидају кућу, треба јако да пазе, да им спаваћа соба буде на згодном месту, па ако је икако могуће да уз њу буде и купатило. Ко хигијенски удеси спаваћу собу, биће много здравији и много ће мање требати на лекара и апотеку.