Žena

158 __шВЕНА

Када непажњом прогутамо разне предмете.

Доста се често дешава, а нарочито код деце, да прогутају непажњом разне предмете: дугмад, новац, иглу и слично. Ако су ти предмети глатки, округли, обично прође на миру. Али ако су ти предмети шиљасти. могу ти предмети да опасно повреде унутарње органе. Кад игла или кост од рибе склизне на миру и не проузрокује болове, не треба ни онда веровати, да ће све проћи без невоље. Може иза тога да буде потребна операција, а може наступити и горе.

Кад дете, а и одрастан прогута шиљасти предмет, иглу, кост, има јефтино средство, да се отклони опасност. Тај сигуран лек је кромпир. Треба јести што више кромпира, у форми каше, печена, обарена кромпира, најбоље са маслом. Тај кромпир обмота у желудцу онај предмет. што смо га прогутали, и спречи да врхови тог предмета проузрокују озледу у желудцу и цревима.

Тај тврди предмет избацујемо после у друштву са кромпиром лако из себе. Али и кад се тиче предмета, који нису шиљасти, можемо употребити „лек од кромпира“, да не би онај тврд предмет остао сувише дуго у желудцу. Добро је после кромпира неколико сати доцније узети какав лек за чишћење, а ради сигурности после тога можемо узети опет кромпира.

Можемо доста сигурно рачунати, да ћемо овим начином “избацити из себе прогутану ствар. Ако немамо при руци кромпира можемо за први мах јести бела, уквашена хлеба и масла. Кромпир је сигурнији и ако је уквашени бео хлебац и масло многоме помогло.

Шкодљивост црне каве.

Црна кава изазива „пријатну раздраженост“ што у њој има кафсина. У непрженој кави има тога кафсина од прилике један процент. А у прженој кави има 34 процента. Кафсина има и у теју 34 процента, само га зову тејин. Ко употребљује многу каву може да се отрује кафсином. Такав болесник осећа неко пијано стање, зујање ушију, несвестицу, главобољу, немир, несаницу, збуњеност, дрхтавицу и лупање срца, у извесним приликама долази до грчева, који се кад