Žena

ПА ЈЕ ЗНА | 168

поправља сваку чорбу. Тврде земичке употребе се за разна теста, а и као мрвице. Остатке од торте, ако има и више врсти, исечемо на једнака парчад, овлажимо са румом, умешајмо у тесто, тако звану бисквит масу, то метимо у добро измазану модлуи пецимо. Така торта је не само врло добра него и врло лепо изгледа. Беланац од јаја мора се још свеж употребити и увек поклопљен држати, јер привлачи све бактерије из ваздуха, које могу проузроковати незгоду у желудцу. Беланац се може у разна теста употребити. Беланац је врло добар лек против запалења у грлу. Помеша се са ситним шећером и мало воде и даде се болеснику да пије, који ил га поврати ил' прогута, и обично се одмах лакше осећа. У гутању или повраћању беланац се прелепи на слузокожу и скине је, што обично излечи болесника јер га ослободи кужне навлаке. То лечење је употребљавао један знаменит француски лекар.

Кору од исцеђеног лимуна не треба бацити него скувати у води са којом се судови перу. Од тог дрвени судови буду бели као снег.

Печена слана риба жхеришнга. Риба се раствори и мете у хладну воду да постоји 24 сата. После тога се извади из воде, очисти од костију, ољушти кожица и онда пече на врелом маслу. Уз њих се једе кромпир.

Зеље у коме има гвожђа. Свакоме је познато, како је важно гвожђе у саставу човечијег тела. Погрешно је мишљење, по коме у спанаћу има највише гвожђа, јер по испитивањима Хензела од целокупног зеља што служи за исхрану људи, главичаста салата садржи највише гвожђа. Мало је познато ширем свету да и кромпир има гвожђа. После главичасте салате у лишћу од келерабе има гвожђа највише. Затим долазе по реду: кељ, ендивија, репа, шаргарепа, кромпир, и спанаћ. Услед важности минералних материја за исхрану ово није без вредности, а дневна потреба човечијег тела у гвожђу износи око 5, милиграма.

Кад кувамо компот од свежа воћа придодамо му на врх ножа угљено киселог натрона, јер то одузима киселину, зато мање шећера требамо за то воће. Угљено-киселог натрона можемо употребити и кад кувамо кељ, шаргарепу, махунасто поврће као што су сочиво, бео и жути пасуљ, грашак, јер то спречава развијање гасова.