Žena

· ЖЕНА 278

градски. Оба погинули истог дана, 27. септ. 1916. г. У другом гробу леже: Богдан Митровић и Илија (без икаквих других ознака).

Лево се налазе гробови Бугара, изгинулих на Кајмак-Чалану, највише их је из 11. пука и 6. артиљеријског пука.

Док смо били у Скочивиру додато је још неколико гробова војника ХУШ пука. Ту је дошао до вечног мира глумац Сланкаменац. Цео пук је знао за њега. Он је импровизирао на Крфу, а затим и код Солуна позоришне представе за војнике. Једног тмурог јесењег јутра донесен је у Скочивир са Чука мртав на шаторском крилу и ту сахрањен. Ту лежи потпоручник Воја Димитријевић, чији отац Милан, професор гимназије и стриц Божа 1914. год. погибоше на Дрини.

Доцније се то гробље јако увећало. Шреко две стотине гробова наших војника из разних пукова опкољавају Скочивирску цркву.

И таквих гробља има много. У селу Живоњи, крај цркве налази се гробље Вардараца и Мораваца. Ограђено је жицом, која је служила као препречно средство за ровове. Гробови су лепо поплочани, више свакога црно обојен крст са урезаним именом. И ту се налазе бугарски гробови, измешани са нашим.

И даље свуда. По ћувицима Совила, Стеркова Гроба, Кајмак-Чалана, по селима, крај црквица, поред друмова, са исписаним именима или без икаквих знакова незнаних јунака, који остадоше овде на вечној стражи на капији Србије, по пустим пољима Маћедоније.

Сва покољења до нас борила су се. Једна овде, друга онде, али сва на овом истом полуострву вечите. борбе и немира. Ово покољење прошло је цело полуострво у борби, посејало је свуда кости своје. Прошли смо у борби и крајеве Немањића и Косово Цара Лазара и бојна попришта Карађорђа и Милоша. И сва та места засејало је својим костима само ово покољење, све те земље покропило је крвљу својом ово покољење. Оно што је давао велики број ранијих поко-

ЖЕНА 8