Žena

218 ЖЕНА

љења, дало је одједанпут само ово једно покољење, За оно, за шта су се вековима борили толика покољења, пролило је свују крв само ово данашње покољење Србије. (Оно, што историја до сад није знала, доживело је ово покољење. Нештедимице је лило крв своју, надчовечанске напоре подносило, целу земљу. српску крвљу својом натопило, племенитим костима својим засејало — ово једно покољење.

Будућа Србија дићи ће се из крви ових хиљада палих, на костима ових изгинулих за дом и отечество. И будућа земља наша има дужности према овим гробовима, расејаним широм целог Балкана. Златним словима уписана у књигама од пергамента имају се чувати имена ових племенитих мртвих.

Шест векова чува хоџа тулбе Муратово на Косову. Сва покољења народа српског имају да чувају, имена свих ових великомученика, што положише животе своје као темељ будуће Србије.

Скочивир, октобра 1915, Др. Стев. 3. Иванић.

Цјелов.

Раскошна соба. Свилени тапети. · Поред иконе кандило гори,

Бледа светлост полако трепти,

а Ђурђиц копљем аждају мори.

ЧПогнуто стоји, немо слику гледа; без мисли блуди, као да чека. Молио би се, а нешто му неда, Давнашња сета јавља се нека.

Далеки снови, шарени колути, дижу се пред њим у немој тами: Девојче бледо прилази, тек слути, и руку пружа. Двоје су сами.

Х