Ženski pokret

slu predlagao je i brojni odnos. Ova dva različita gledišta, u pitanju broja glasova, projekti su sprovodili i za slučaj kad pojedina društva stupaju kao savezi, a ne kao društva, u članstvo Jugoslovenskog ženskog saveza. Kako je u jednom momentu izgledalo da do sporazuma neće moći doći i da nova pravila neće biti jednodušan izraz skupštine (a to se želelo) već rezultat nadglasavanja, predložila je pretsednica J.ž.s., da se obrazuje uži komitet, koji bi još jednom pregledao oba projekta i pokušao da dođe do sporazuma, dok bi skupština za to vreme nastavila rad referatima predviđenim po dnevnom redu. Ovaj je predlog prihvaćen, izabrano je po pet članova iz redova, koji su zastupali suprotna gledišta i tako izabrani komitet posle šestočasovnog rada postigao je sporazum. Bližim upoznavanjem članova komiteta u toku rada stvoreno je poverenje i uz obostranu dobru volju i inteligenciju došlo se do potpunog razumevanja. Tako su po pitanjima, koja su mogla da podnesu kompromisno rešenje, donete i kompromisne odluke, a po pitanjima zasnovanim na principima ostali principi neokrnjeni. Za vreme dok je izabrani komitet predlagao ponova projekte pravila, skupština je saslušala ove referate: G-đe Bisenije Lukić - Beograd: O domačičkim školama; G-đe Dr. Mare Lipold-Krajinović - Zagreb: O potrebi što jačeg učešča žena u organizaciji rada ženskih zanatskih škola i u organizaciji i radu državne i banovinske zaštite dece; G-đe Korać - Sarajevo - iznela je i obrazložila predlog u vezi sa potrebom što jačeg učešća žene u radu zanatskih komora. Trećeg dana saslušan je izveštaj izabranog komiteta za pregled oba projekta pravila J.ž.s. i po stavljanju na glasanje usvojen je jednoglasno projekat onako kako je sporazumno redigovan. Zatim je saslušan referat g-đe Cirile ŠtebiPleško, Ljubljana: O materinskim penzijama, vanredno objektivno izložen, i donete rezolucije po pitanjima koja su referati istakli, kao i odluke o postavljenim predlozima. Istovremeno je, po predlogu odbora Kola srpskih sestara u Šapcu, odlučeno da se iduća skupština J.ž.s. održi u Banji Koviljači. Po podne sa najvećim interesovanjem saslušano je predavanje g-đe Jelice Jović-Vasiljević: O hemijskom ratu, i skupština je zaključena. (Njen referat objavili smo u prošlom broju našega lista). Najzad sa zadovoljstvom napominjemo da je

skupština svih dana bila veoma dobro posećena, interesovanje žena za sva istaknuta pitanja veoma jako, a diskusije iako žive, vođene dostojanstveno. Beograd.

B.

REZOLUCIJE primljene na skupštini Jugoslovenskog ženskog saveza, održanoj od 21 do 23 maja o. g. u Novom Sadu

I Posle održanog referata o Zaštiti dece, skupština J.ž.s. donosi sledeče zaključke: 1) da se učini apel na sve naše privatne i javne institucije, koje se bave prosvečivanjem, materijalnim i socijallnim podizanjem našega naroda, da posvete u budučnosti više pažnje sistematskem prosvečivanju, stručno higijenskom odgoju i materijalnoj pomoči majke. Taj rad treba razviti uz saradnju higijenskih zavoda, domova narodnoga zdravlja, zdravstvenih stamica, domačičkih škola, zemljoradničkih zadruga, sokolskih organizacija itd.; 2) da se učini što jača koncentracija i kolaboracija svih do sada još rascepkanih snaga na polju privatne i javne zaštite dece, jer će samo tako moći da se ostvari uspešnija organizacija i osigura uspeh; 3) da se u svima banovinama što pre pristupi osnivanju zavoda za zdravstvenu zaštitu matera i dece, koji su predviđeni u sklopu higijenskih zavoda za banovinsku teritoriju, smatrajući da su oni baza za sav stručan rad u tome delokrugu; 4) da se pri svima banovinama uspostavi referentsko mesto za zaštitu dece i da se to mesto poveri stručno obrazovanim ženama; 5) da se pri sastavljanju budućih budžeta, banovinskih i državnoga, ne smanjuju partije za zaštitu dece, već da se povise; 6) da se traži što skorije donošenje modernoga zakona zo zaštitu dece i mladeži; 7) da se u svima banovinama podignu domovi, u koje će se primati trudne žene pre porođaja i majke sa odojčetom posle porođaja, za vreme dok su nesposobne za rad, a nemaju skloništa ili mogućnosti da se za to vreme izdržavaju. II Posle održanog referata o Domaćičkim školama skupština J.ž.s. donosi sledeće zaključke:

JUNI 1933.

ŽENSKI POKRET

67