Ženski pokret

U Poljskoj je umrla Dr. Budzinska Tylicka, vatrena feministkinja i socijalistkinja, po pozivu lekar. Ona je bila godine 1924 prilikom kongresa Male atante žena u Beogradu i naše feministkinje sigurno se još dobro sećaju njene markantne ličnosti, njene prostodušnosti i njene nekompromisnosti. Mnogo je radila i u internacionalnoj feminističkoj alijansi. U Poljskoj je bila do diktatorskog režima pretsednica političkog ženskog kluba.

Ingeborg Walin. Švetski feministički pokret je pretrpeo težak gubitak: umrla je Ingeborg Walin, neumorna radenica na produbljenju našega pokreta. U martu je slavila svoj 67 rođen dan, a u maju je umrla. Ingeborg Walin je bila prilikom konferencije za mir koju je priredila Internacionalna feministička alijansa godine 1931 u Beogradu u našoj zemlji i posetila domaćičku školu koju vodi gđa. Darinka Lacković u Kamenici. Опа je bila 27 godina direktor državnog seminara za učiteljice domaćičkih škola i u tome svojstvu je bila pravi pionir ne samo za nastavu po domaćičkim školama, nego uopšte za ekonomska pitanja domaćinstva. U Internacionalnoj feminističkoj alijansi je bila dugi niz godina pretsednica komisije za pozive. Oni koji su dobro poznavali vrednost rada Ingeborg Walin osnovali su prilikom njene fond sa njenim imenom, iz kojeg će se deliti stipendije za studiju svih pitanja koja su u vezi sa domaćinstvom

Finske žene pred izbore za parlament i opštine. Finske žene koje su između evropskih žena prve dobile pravo glasa (1907) politički su veoma svesne. Pošto su u Finskoj 1 i 2 jula izbori za parlamenat, u decembru za opštine, a iduće godine biće biran pretsednik republike, žene žele da u svim ovim važnim političkim događajima istupe što svesnije, zato su se skupile već u martu pretstavnice 21 ženske organizacije da raspravljaju o najhitnijim pitanjima koja treba da se iznesu pred novoizabrani parlamenat i novoizabrana opžtinska veća. Na tome sastanku je učestvovalo oko 1000 delegata, što je rečit dokaz socijalne i političke zrelosti finske žene.

U španskl parlamenat je ušlo šest žena. Jedna od njih, Victoria Kent, je pretsednica parlamentarnog otseka koji ispituje kakve sve službe i mesta imaju pojedini poslanici i da li su ta mesta u saglasnosti sa njegovom službom kao narodnog pretstavnika.

Sigrid Undset poznata norveška književnica koja je dobila u svoje vreme i Nobelovu nagradu, izabrana je za pretsednicu norveškog udruženja književnika.

48

Штампарија „Привредник", Живојина Д. Благојевића, Кнез Михаилова бр. 3, Београд Телефон 21-450

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

АПРИЛ-ЈУНИ 1936

Нашим претплатницима Један мали део преталашника испунио је тачно своје обавезе према листу, а већи део осшао је са претплатом на дугу. Молимо да и тај већи део што ире пошаље претасашу за годину 1936, као и заостолу прешплашу. Наш лисш се издржава само од претплаше, машеријалне помоћи не арима ни с које друге сшране и сшога морамо настојаши да скупимо толико прешплате да можемо свакога месеца измирити шрошкове за шшамаање. Свенаше прешплашнике молимо и овога ауна да међу својим познасшвом арепоручују наш лисш и придобивају му нових пријашеља. Радећи за свој феминисшички лисш, ми радимо за добру сшвар: за просвећивање целокушосши, за ослобођење жене и шиме за ослобођење свију нас. УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА