Ženski pokret

V. Iza završenog osnovnog školovanja koje bezuslovno treba produžiti do 14, eventualno 16 godine, treba svakom djetetu osigurati stalno zanimanje, ne radi lične zarade i mogućnosti eksploatacije, nego pomoću javnih radova stvoriti djeci prirodni ambijent za dalji zdravi duševni i tjelesni razvitak. Ovim predlozima nedostaje možda još do-

voljno razrađenosti, nedostaje im svakako još dosta stručnih detalja, sve administrativne i juridičke norme, ali moja namjera je bila da prikažem za sada samo ono, što je najbitnije i najhitnije, da se narodni podmladak zaštiti biološki, psihološki i sociološki.

Sarajevo.

Dr. Maša Živanović

КЊИЖЕВНОСТ:

Самосавлађивање од Ф. В, Ферстера, с немачког превела П. Албала

У издању Савремене педагошке библиотеке као трећа свеска изишао је превод одељка о Самосавлађивању из Ферстерове књиге Наука о животу. Преводилац, госпођа Албала је написала кратку уводну реч у којој упознаје читаоце са писцем, и у којој између осталога каже: „Тачно је речено да је самосавлађивање наука над свима наукама, уметност над свима уметностима. Самосавлађивање је савршена влада духа над чулима, способност да човек по својој вољи и разуму управља својим пoступцима. Самосавлађивање, или, управо, васпитање воље јесте проблем који стоји у средишту изградње моралне личности сваког појединца. Без самосавлађивања нема чврстине у карактеру. Оно помаже да велике резерве духовних могућности сваког добију чврсту подлогу, на којој се доцније изграђује све уздизање и усавршавање једног карактера. Сем тога, породичне и друштвене везе, склад у малим и великим заједницама био би немогућ без самосавлађивања. Јер само аутодисциплина, то јест дисциплина коју сваки појединац драговољно наметне сам себи, и којој се у свакој прилици покорава, само таква дисциплина формира и облагорођава душу, и будећи у човеку личну одговорност, чини га корисним чланом друштва. Крута дисциплина страха и покорности, кад је диктована споља, неупоредиво је слабија и мање вредности у поређењу с унутрашњом дисциплином, која једина води ка аутономији личности".

Ту дисциплину je потребно усадити у срца свих људи. Књижица је подељена на кратке одељке као што су: „Зашто је потребно савлађивати самога себе", „Борба са језиком“, Зле ћуди“, „Како треба одвраћати зло“, „Победилац", „Моћ доброте", „Највећа снага“. Има савета за свакодневни живот: како се савлађује смех, глад и жеђ, жеља за спавањем, гнев, страх од воде, и друго. Ми ово дело препоручујемо свакоме без разлике као наук за нас саме и огледало за све око нас.

Beleške

Fond Vite Župančičeve. V Ljubljani je bil osnovan „Fond Vite Župančičeve za gluhonemo mladino. Fond je osnovalo društvo za zaščito gluhoneme dece i omladine, da tako počasti neumorno delo Vite Župančičevo, ki ga je ona posvetila tej nesrečni deci. Društvo je votiralo letos Din. 10.000 za glavnico fonda i vsako leto bo priložilo glavnici del svojega prebitka. V fond se bodo stekali tudi v ta namen določeni prispevki prijateljev tega društva in poštovalcev Vite Župančičeve. Vita Župančičeva je bila dolgo vrsto let predsednica „Društva slovenskih učiteljic" in ga je pomagala ustanoviti. Vedno je bila energična zagovornica zahtev ženin in ena izmed prvih svesnih feminstk u Sloveniji.

Marijana Hainisch koja je osnovala austrijski ženski savez i uopšte bila između prvih žena u bivšoj austrijskoj monarhiji koja se borila za ravnoprovnost žena, umrla je u visokoj starosti od 97 godina U martu je slavila svoj devedesetsedmi rođen dan duševno još sasvim sveža, a dva meseca docnijo je umrla. Sin M. Hainischeve je bio prvi pretsednik austrijske republike.

АПРИЛ-ЈУНИ 1936

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

47