Ženski svet

а И ди њи

И автејрнене

8 КЕНСКИ СВЕТ. Бр. 2,

је готовина од 132 Ф. 89 н. нађена у каси. Решено је, да се о целокупном стању задружне благајне изда јаван рачун, као и до сад, а да се исти достави свим чланицама задружним још пре редовне главне скупштине. Скупштина пак да се има сазвати у недељу, 28. јануара (4. Фебруара) 0. г. после подне у 2 сата у дворани срп. више дев. школе.

П.

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња имала је своју редовну главну скупштину 238. јануара (4. Фебруара) 0. г. под председништвом своје начеонице гђе Јулке Радовановићке.

Чим све испоставило, да има на окупу довољан број чланица, те да се могу доносити правоваљани закључци отвори начеоница скупштину добродошлицом.

Кад се скупштина отворила изјавио је перовођа да је задруга изгубила смрћу четир своје чланице: Кристину Коларовићку, Марију Мијатовићку, Ирину Баракову п Лепосаву Миросављевићку. Скупштина устаје и изразом: „Бог да им душу прости !“ Одаје почаст покојницама, заведе тугу своју у записник и нареди, да се имена њихова о у друштвену чиа После овог предмета чита се извештај одбора о раду друштвеном за прошлу 1899. годину, који овако гласи:

Славна Скупштино !

Дан по дан, па навршисмо, у име божје, и двадесету годину свог друштвеног рада; а у низу тог доба има нешто што је утешно по нав и наше друштво, а то је, да и после тако дугог рада видимо у друштву и на челу његовом оно исто одушевљење, ону исту добру и истрајну вољу око општег добра, као што је владала и у прво запламтело време нашег друштвеног живота. Истина, да су године оронуле снагу многе наше трудбенице, али је љубав још жарка и подржавала је све до данас међу начелним чланицама добру и снажну вољу за унапређење друштвених интереса.

Ни једна грана друштвеног рада, што је заснована из ранијег доба, није напуштена, него је још оснажена и унапређена; ни један зада.

так, што су правила друштвена налагала за смер, није промашен и чинило се еве, да се морална и материјална страна друштвена повећа, и оснажи.

Друштво је и минуле године издржавало односно потпомагало шест питомица, које се уче на вишим наукама, од којих су пет у учитељ. школи а наиме: Софија Гргурова, Марија Шилићева, Емилија. Обрадовићева, Стана Крстићева, и Катица Теларовићева, а једна и то: Корнелија Ракићева, учи се на медицинском Факултету у Будапешти. Овим тога потпомогло је друштво Исидору Стеријину, са 25 Ф. те је довршила прошле школ. 1898 —1899. г. забавишни течај на пештанском државном заводу и већ је добила своје ухљебљење.

Прошле године одредио је одбор изнимно и сталну месечну потпору овдашњој оболелој патници Мили Поповићевој од 4 Ф. Издао је у помоћ загребачкој добротворној задрузи Српкиња 20 Ф.за оснивање интерната женског, 50 . дао је у помоћ новој сабраћи православној у Сантову, да подигну себи храм божји, а приложио је и 10 Ф. прилога за оправку старе задужбине српске на Косову Пољу, манастира Грачанице. Поред тога дао је 10 «. прилога, на месне забаве, које су држане у корист сиромашне дечице српске и записало је друштво за члана срп. нар. позоришта, ери. учит. конвикта, месног ватрогасног друштва и месног етрељачког друштва и будимпештанског друштва „Доброг Срца.“

Учествовао је изасланицима евојим на 95. годишњој прослави овдашње ерп. више девој. школе и овдашње рим. кат. вел. гимназије, као и у дочеку новог епископа бачког Високопреосвештеног г. МитроФана Шевића. Брзојавним поздравима учествовао је у 25. год. прослави

· панчевачке срп. више девој. школе, Просветне

Задруге Српкиња у Ст. Бечеју и 50. годишње прославе нашег дичног сина и песника Змај Јована Јовановића, која се обавила у Загребу. Одбор је учествовао и на прошлогодишњем јавном испиту овдашњих срп. осн. жен. нар. шткола,и изразио се повољно о успеху. и раду истих школа, а обавио је годишњи јавни испит

уз суделовање општинских представника и мно-.

гобројних родитеља и пријатеља и у српском православном забавишту, које је овдашња, ерп. правосл. цркв. општина поверила бризи и старању овог друштва и можемо констатовати, да исти завод лепо напредује и да се родитељи не

с.