Ženski svet

| | | | Е

4 % 5

|. | у 4 Ке у

. к Њ

пауер

Врло ЖЕНСКИ СВЕТ. 39

само они православни, него и других вероисповести одазивају у великом броју. Тако је било у том заводу за прошлу шк. 1898—1899. г. 107 ученица и ученика (61 мушких и 46 женских), од којих је било 84 правос., 9 рим. кат., 10 јевреј., 3 лутд и 1 калв., деце. У течају године изостало је 40 ученика, а остало до краја године 67, који су и испит положили.

Одбор је и прошле јесени и зиме заодевао вироту школ. децу и утрошио је на то: 185 «. 15 н., дакле преко одређеног прорачуна са 85 . 15 н. Од тога је издато управи овдашње ери. више девој. школе 25 Ф. за одело сироте деце у тој школи, а остало је све утрошено на одело сироте деце из овдашњих ери. осн. нар школа и набављено је за 63 женске и 1 мушко дете: 55 пари ципела, 49 пари чарапа, 20 сукања, 17 рекли, 26 зимеких марама, 10 хаљина, 1 капут и 1 чакшире.

Осим тога издато је у току године на разне милостиње 14 Ф. 15 н, а о божићу 120 2. 50 н. свега: 194 Ф. 65 н.

На забавиште додало је друштво из своје благајне за 1899. г. 445 Ф. 48 н.

Кад се све то узме у рачун, онда се види, да је за прошлу 1899. годину издато на просветне и хумане цели: 1290 Ф. 51 н. а било је прорачуном одређено за те цели и за ту годину само 1100 Ф., па је ипак приштеђено друштвеној благајни 600 «Ф. а то је са 100 Ф. више, но што је било прорачуном истављено; а то је све отуда постало, што је одбор, а нарочито начелница друштена знала спремити други дан божића таку лепу и сјајну забаву, да је ова донела друштву 408 Ф. 22 н. чисте приде, којом се све то попунило и извело, те јој за то припада хвала. :: у

_ На измаку прошле године збио се у нашем месту и по наше друштво редак и величанствен догађај.

Наш суграђанин, блажене успомене муж Ђорђе Ф. Недељковић, супруг наше врене чланице гђе Тасе Недељковићке, кад је састављао своју последњу вољу, сетио се и нашег друштва, и његове добротворне установе и оставио од свог труда и од свог лепог имања, поред других човекољубивих и родољубивих цели, и нашем друштву, као што смо извештени, 5000 Ф. или 10.000 круна, а да то постоји показује та околност, што је овом друштву судски пријављено, да ће се скорим обавити знанична расправа о. тој оставини.

Из побуда благодарности и признања ишао је одбор корпоративно при спроводу овог добротвора и положио јеу име друштва леп венац са тракама на мртвачки одар покојников, завео је име његово у друштвену читуљу и позива овом приликом и славну екушитину, да устајањем ода почаст овом великом покојнику и у знак поштовања, узвикне: Слава му!

Одбор је учинио услугу и Женском Друштву

"у Београду, распродавши му 50 ком. срећака

који су намењени за подизање убогог дома за старице тамо у Београду.

Док је све то обављао, држао је одбор 10 својих седница и посвршавао 86 предмета. Друштво има данас 3 почасне, 146 редовних 5 потпомажућих, укупно 155 чланица. Чланство је опало са 8, понајвише сеобом. У колико је одбор оправдао поверење славне скупштине у току од прошле године, то нека, пресуди сама екупштина, којој он данас полаже у руке свој мандат и опрашта се е дужношћу својом у пуном поверењу.

Извештај се овај узео на знање и онда се прочитао извештај прегледачког одбора, на основу којега је издата благајници С. Јеввићки опросница на рачуне из прошле године и уједно признање за труди рад.

да овим се читао предлог прорачуна за идућу 1900. г. и примљен је у целости по предлогу одборском, по коме је изложено 5600 круна као примање, а толико исто и издавање, кад се предходно укапитализира 1000 круна, као 1, годишњег чистог прихода, које друштвена правила прописују. |

За тим се прешло на избор часника, те са изузетком четир одборнице буду

: – акламацијом изабране сви досадањи часници и даље на годину дана, и то: Јулка Радовановићка за начеоницу, Катица пл. Новићка, за подначеоницу, Софија Јевтићка за благајкињу, Арк. Варађанин за перовођу, Јелисав. Марковићка, Љубица Моловићка и Марина Завишићка за прегледачице. На место упокојене одборкиње Ирине Баракове, и на место три одборкиње, које се захвалиле биране су: Катица Манојловићка, Мара С. Ћирића, Вида Давидовац и. Милева Милованова., За оверовљење записника умољене су гђе Да-

"ница Гостовићка, Софија М. Кода и Анка

Јорговићка.