Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 7.

На рођен-дан.

Све се чило креће, кад зора заруди, Уз рађање сунца природа се буди. Оснажена силно од сунчева зрака, Што продире смело посред густог мрака — Васелена трепти...

Све се послу дало, Оживело с песмом велико и мало; А весеље бујно толико је веће, Што осећам и сам један део среће. Стога хитам живо једном скромном куту У крај бацам трње, што ми је на путу; Још док никог нема мој глас да се чује, Из дубине душе што ми одјекује. Жеље да ми прими, вита моја грана, На помолу зоре њеног рођен-дана. Да се моја душа с њеном душом сљуби, Срце моје боно уз њено приљуби.

Београд, 28. фебруара 1906.

Да прислоним главу на топле јој груди, Ту да се раскравим од големе студи; — Да јој кликнем први:

»Здраво, данче мио! »Рођен-дан ти среће веће доносио. »Нека ти се жеље од Бога остваре, »Да те једном мпну те невоље старе. »Нека би се Господ смиловати хтео, »Дан, на место мрака, да ти спне бео; Да те срећа прати свакуд са свих страна, »Да се само песме чују с тих усана.

»А уз песме бујне, крај сласти и миља, »Божја милост вечно да ти је пратиља. »То ти топло желим,

»О) том молим Бога,

»Из дубине душе, »Са дна срца свога.«

_И/.

= ДА

ГЛАСН

ИК,

| ЈУ

Госпођа Савка Суботићка у Вуковару. О „Духовима, кад се ките цркве православне зеленилом бујне летње природе, окитила је Добротворна Задруга Српкиња у Вуковару венац женске дечице, ту живу дркву, у белу невиност п дала им по стручак мирисава цвећа, да поспу њиме мајку народну, почасну чланицу њиховог друштва, заслужну г-ђу Савку Суботићку, која им први пут долази у госте, да пх посети и да их поздрави као своје садруге и пријатељице. Први дан Духова око пола пет сатп, приспела је велика гошћа лађом из Новог Сада у убави Вуковар и чим је ступила на обалу повдрављена је од многобројне публике са живела, а девојчице је обасуле цвећем. Цео одбор и многе чланице са својом председницом г-ђом Ангелином ЛПетровићком и потпредседницом: г-ђом _ Лепосавом Стамнићком татиле су пред своју поштовану гошћу и почасну чланицу те је поздравише љубазно. После кратког отпоздрава, кренуше се својим домовима. Г-ђа Суботићка је одеела код свога синовца и поджупана г. Јосифа Суботића, те је после кратког одмора чинила посете начелницама, председници Госпојпнеске Задруге

каша _______ ____ а

г-ђи Марији пл. Љецнер па за тим п великој жупаници г-ђи Агати па. Хидегети, која је такође почасна чланица Добротворне Задруге Орп киња у Вуковару. Г-ђа Суботићка бпла је свуда љубазно дочекана и предмет опште пажње.

Сутра дан, у понедељак, после подне приређен је од Задруге општи састанак па „„Јоброј Води“, где се искупио сав отмен свет града Вуковара, где ју је поново поздравила бпраним речма г-ђа „Лепосава Станићка, потпредведница и умолила, да их поучи евојом мудром речи, како ће и оне моћи што више добра учинити своме народу и својој сиротињи.

На тај позив стала је на узвишено место г-ђа Суботићка и пзговорила је врло значајну беседу, коју ћемо у идућем броју донети.

40-годишња прослава. Новосеоско (реваујфалско) српско црквено певачко лруштво провлавило је 25. јуна (8. јула) о. г. 40-тодишњиду свога опетанка,итом је приликом осветило евоју нову заставу, којој је кумовао земаљски поесланик тога среза, г. др. „Јован Мамојловић. У вече

тога дана био Је концерат с игранком на коме

је суделовало девет певачких друштава, међу

Ма