Ženski svet

1:64:

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 7.

којима и једно романско и два срџека пз Орбије. Сретно им било!

Верени и венчани. Г. Владимир Вукићевић из Сомбора, верио се е гђицом Вером Илијћевом, из Ст. Пазове, сестром нашег сарадника г. Никоде Илијћа, књиговође митровачке штедионице. Чееститамо!

Промоција прве Српкиње на бечком свеучилишту. Између 48 кандидата, штосу 8. (21) јуна о.г. положили заклетву као доктори филовофије, бејаше и гђица Јулка Ђорђевићева, ћерка пок, Ивана Ђорђевића ц.и кр. хусарског капетана у миру и матере удове Теодоре рођ. Пеша из Вршца. Породица. је имућна из От, Бечеја, па и гђица Јулка има лепа мираза. Но она

се посветила науци и, ето је, в лепим успехом

дочекала славу, да буде прва међу Српкињама доктор филозофије знаменитог бечког евеучилишта, Гђица је изабрала тему за своју дисерта. цију одломак пз српске историје, а наиме: живот Јована Монастердије, који је за време Леополда Т. предводио српску војску и уз Арсена Чарнојевића управљао врпеким народом приликом његове велике сеобе у ове крајеве.

Извештени емо, да је гђица Јулка верена и да је чекала само да положи испит и постигне докторат, па да се венча. Ми јој честитамо и један и други успех и желимо јој сваку срећу у новој животној школи!

Забава. Добротворна Задруга Српкиња у Бос. Петровцу приредила је на Видовдан о. г, забаву с игранком у корист срп. женске раденичке школе.

Одликована. Њ, к. Височанетво Сртска принцеза „Јелена одликована је првим степеном русског „Црвеног Крста“,за њене услуге учињене руским рањеницима у последњем руско-јапаноком рату. Орден је донео у име Њ. В. царице Марије Феодоровне, секретар руског посланства у Београду, г. Јевреинов.

Споменик + Милице Стојадиновићеве. ЦоБодом песмица, које су у нашем листу изишле рад подизања епоменика пок. Милици Стојадиновићевој и поводом решења иришке задруге тога ради, који смо у прошлом броју нашег “пета донеди на уводном месту, заузимањем гђице Катарине Холецове, деловоткиње ЖКенеког Друштва, образовао се Девојачки одбор у Београду Под руководством књижевнице и песнице ерпске, гђе Јелене Димитријевићке, а под Високом заштитом Њеног Впеочанества кнегиње Јелене, који ће тамо купшти прилоге за горњу цел и опремати што буде нужно за остварене те идеје.

Њ___

На ту цел приложила је гђа Савка Оуботићка 10 К п Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња 10 К који су послати пришкој Добротворној Задрузи. С тим је ствар озбиљно отпочета и ми се надамо п лепом успеху, овобито имамо наде кад је ствар прихватило и Њ.

"К. Височапетво кнегиња Јелена.

Сестринека иосета. Потпредседница бањалучке Добротворне Задруге Орпкиња, гђа Стака Стефановићка, бавећи се у Нов. Саду, посетила је нашу начелницу гђу Јулку Радовановићку, што је ову врло обрадовало, јер тај чин сматрамо, као да је сестринска бањалучка задруга учинила повету нашој задрузи.

Српеко црквено певачко друшво у ПШанчеву издало и ове године свој извештај о раду и стању тог друштва, које постоји пуне 42 године. Председник је друштву г. Паја Ј. Јовановић, а коровођа: Мита Топаловић. Друштво има: 14 почасних чланова, 39 мушких и 36 женских суделача и 69 потпомажућих чланова. У архиви имају 1265 световних и 327 црквених пијеса, свега: 1592 пијесе. Имање је у новцу: 16.11491 К. Вредност архиве чини: 4526'38 К; а вредност инвентара 1230'05 К.

Ангелијанум. Оно, што је вредно и подузимљивој председници просветне задруге „Ов. Мајке Ангелине у Будимпешти, г-ђи Олги Стеве Јовановића рођ. Дунђерски, лебдило пред очима од постанка те задруге, испунило се. На њен предлог купкла је та задруга кућу у вацкој улици, преко од мађистрата и куће срп. православне црквене општине, за 110.000 круна, па ће на том месту да назида ново трокатно здање, где ће да смести свој завод за више женско образовање Српкињица. Ми се радујемо овој одлуци задруге и желимо јој, да што пре подигне тамо нов просветни храм за нашу женску децу.

Хусова изложба. — У јулу о. гг. приредиће Чеси у Табору, славном граду Хусита Таборићана Хусову изложбу. Изложба ће трајати 5 недеља, изложиће се све, што се однови на Јана Хуса и његове пдеје. Биће изложене успомене о Хуеу, т. ј. реликвије, рукопиви, еписи и друго; култ Хусов: службе (мисе) сложене у његову почаст, песме, фотографски споменици итд. литература: сва издања, преводи, изваци из списа Хусових, петорија, археологија, нумизматика; пропзводи уметпости сликарске; најзад екпце за споменик Хусов у Табору. Изложби ће се припојити резултати истраживања у Козим Хратку и Севимовој Ушћи и туђе литературе о Хусу.

Добротвори босански и херцеговачки. Ни један наш крај није данас тако богат са новим добротворима п добротворкама, као Босна и Хердеговипа. Скоро нема педеље, кад у овом ил оном крају ових земаља не избије по које ново име мушко и женско, које је по нешто принело на просвету свога народа. Сад читамо, како је „Ђубомир Крсмановић, приложио Брчкој општини

па љетње пннив