Židov

•od velikog rada za Palestinu i historijske odgovornosti pred svojim narodom. Pronadjite sve fondove, koji m®gu služiti našem cilju, skupite sve sile aktivne i latentne, raspirite plamenu revLondon, n novembru 1921. Jerusalem.

nost n svim židovskim srcima i založite sebe i sve što imate, samo da se omogući tvorba židovske Palestine Neka bi svi Židovi znali i imali vazda na umu, da sudbina židovskog naroda sada stoji do njih samih!

Egzekutiva eijonističke organizacije: HAJIM WEIZMAN . . NAHUM SOKOLOV JOSEPH COWEX • * M. E. EDER :? MENAHEM USIŠKIN GEORG HALPERN VLADIMIR JABOTINSKI f BERTHOLD FEIWEL LEO MOTZKIN ' ISAK NAJDIĆ i RIHARD LICHTHEIM J BERNHARD ROSENBLATT . J ARTUR RUPPIN HERMANN PICK JOSEP SPRINZAK / M. SOLOVEJCIK

Savezno Vijeće za godinu 1920.—1921.

Savezni Odbor Sfiiveza Cijonista Jugoslavije sazi vi je Sja.VE2:iTO VIJEĆE % za 25. i 2G. decembra) 1921. u 9 .sati -do podne u Sarajevo. J Ltnevni r**&

25. decembra prije podne: 1 Pozdravni govor predsjednika S- C. J. 2. Predlog S. O. u pogledu posljedica nevršenja dužnosti cijonista prema Keren Hajesodu. 3. Izbor biroa i komisija. 4. Verifikacija mandata. 5. Izvještaj tajništva uz koreferate za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Vojvodinu. d. Izvještaj Palestinskog ureda. . 7. Izvještaj Uprave Keren Hajesoda"A. Izvještaj Uprave Keren Kajemeta iž. N. U.). 9. Izvještaj blagajnika. 10. Generalna debata.

iT-os 14 je podne: . „ [ H. Nastavak i ‘svršetak generalne debate. 12. Padijeljenje razrijeSniceP 26. decembra; 13. Kiflturni referat. '• ■> 14. Debata. 1T). Paletinski rrifernt. 16. Debata. ( 17. Budžet za narednu godinu. ■' ? i IH. Izbori- i i ' * 19. Eventualija. - j "’j *

Savez Cijonisti i Jugoslavije. Savezni Odbor:

RIKARD HERZER, tajnik. Na ovaj poziv nadovezujemo slijedeće: Sve mjesne cijonističke organizacije imadu odmah provesti izbore u smislu §-a 11. pravilnika S. C. J. te imena izabranih delegata najkasnije do 20. decembru o- g. priopćiti tajništvu S. C. J. u Zagrebu i odboru za ukonaćivanje na adresu »Židovska Svijest«, Sarajevo. Upozorujemo odbore m. e- o. već sada, da će Savezni •dbor iznijeti predlog, da Savezno Vijeće suglasno sa odnosnim zaključkom, stvorenim na XII. cijonistićkom kongresu, stvori zaključak, da nijedan cijonista, koji ma da jp u položaju da to učini ipak nije udovoljio svojoj dužnosti prema Keren Hajesodu, ne može da u cijonlstičkoj U Zagrebu, dne 25. novembra 1921.

I)r. ČHUGO SPITZER, predsjednik. ' •trganizatiji zauzme nikakovo začf.sno mjesto, pa da se konsekventno ovome zaključku ne verificiraju mandati delegata, koji ovoj dužnosti nije.su udovoljili 1 požurujemo izabrane delegate, da eventualne pmJloge i interpelacije pismeno s obrazloženjem podnesu pravodobno u smiahi Pravilnika S. C. J.. jer se inače s obzirom na kratkotrajno zasjedanje S, V-a ne će moči uzeti u raspravu. Stavlja se do znanja, da je podnesena molba ministarstvu saobraćaja za pogodnost vožnje uz polovicu cijene sa mjesta boravišta delegata ? drugih posjetioca S. V-a u Sarajevo i natrag na mjesto njihova boravišta. Odnosne jenija maci je izdavat će tajništvo S. €. J. u Sarajevu.

R. HERZER, tajnik.

Radni Odbor S. <C. J.:

I)r. BENO STEIN, predsjednik.

Poslije gradskih izbora

Zagrebački Židovi đokazaše, da vjeruju svojim vodjama, đokazaše, da ih u lome vjerovanju ne može pobuniti niti zastrašivanje jednog dijela zagrebačke štampe. Od 1567 izbornika Židova pristupilo je izbornoj žari 956 65% ; dočim je od ostalog gradjanstva kod izbora sudjelovalo 78%. 691 glasovnica od ukupno predanih 956 židovskih glasovnica, predano je za židovsku listinu i tako Židovi grada Zagreba i opet poslaše u zastupstvo dva nosioca svoga povjerenja, dra. Hugona Kon a, odvjetnika i predsjednika židovske općine zagrebačke i dra. Marka Horna, odvjetnika.

Nitko nam ne će poreći uspjeh kod tih izbora, jer on je vidljiv. Broj glasova, što ih je palo za židovsku listinu kod zadnjih gradskih izbora, povisio se od 496 na 691, dakle za 40%, pa dok je kod prošlih izbora od sveukupno predanih židovskih glasova za židovsku listinu palo 60%, ovaj se puta postotak povisao na 75%. Uspjeh je to, koji će valjda biti dosta snažan, da onoj tridesetorici gospode dokaže, da nijesu imali pravo govoriti u ime Židova zagrebačkih, pa da im natjera rumen u obraz za njihovu tvrdnju, da je taj nastup zagrebačkog židovstva tek nastup jedne neznatne grupe.

A kako bi tek rezultat izgledao, da smo reklamirati one naše bezuvjetne pristaše, čija imena nisu unešena u izborne listine' Imade ih oko p e t s t o t i na. Ali ne samo, da smo zakasnili reklamacijom rok. Svi nam moraju priznati, da naša agitacija nije ovaj puta bila odveć žilava; bila je otmena kao uvijek, bez letaka sa vašarskom demago-. gijom, bez denuncijacija, bez ičega, što bi ugledu i samosvijesti zagrebačkih Zidova, pa i onih koji ne spadaju u naše redove - moglo naškoditi. - Ne suiMjamo, da smo i bez reklamacija mogli imati uz malo rada još dvije stotine glasova za nas. Mcdjutim su naši sumištjenici učinili više nego smo mogli od njih očekivati. Valja držati u

T *p *sv>«

»zrrov« aiAjiiCD'j

3 1— i . x - i.