Židov

SA SJEDNICE RADNOGA ODBORA SAVEZA CIJONISTA. Na sjednici RO od) 26. jula stvoren je zaključak, da se za tiskovni fond »Židova« organizuje sabirna akcija, Sa zadovoljstvom uzimlje se na znanje izvještaj kuratorija Keren HaBeograd, o djelovanju i radu u mjesecu julu. Sa žaljenjem utvrdfuje se slabi rezultat rada KH-kuratorija u Zagrebu, Poduzet će se mjere, da se ovo stanje popravi. U pitanju reorganizacije rada u Vojvodini nijesu za sada doneseni zaključci, već će se na MCO u Novom Sadu upraviti apel, da i bez formalne legitimacije pokuša oživiti cijonistički rad u Vojvodini.

HERZLOVA I NORDAUOVA PROSLAVA U KOPRIVNICI. Dne 24, juna proslavljena je ovdje godišnjica smrti dra. Teodora Herzla. U hramu bogoštovne općine održana je svečana služba božja*, kojom je zgodom rabin g. dr. Kohn u kratkim crtama prikazao značenje i zasluge dra. Teodora Herzla po jevrejski narod. Najbolje ćemo se svom velikom vodji završio* je spornenslovo odužiti time, da podupremo svim svojim silama izgradnju Erec Jisraela. Dne 17. jula priredila je Mjesna Organizacija »Hat’chijah« Nordauovu proslavu u prostorijama svratišta Križ. Nakon pozdrava g. dra. Pollaka održao* jc g. ing, F. Stein predavanje, u kome je prikazao razvitak cijonističke misli, u vezi s time razvitak Palestine i istakao zasluge Maksa Nordaua u pokretu. Nakon toga su djeca recitovala .odlomke iz Nordauovih priča i pjesama. Oficijelni dio proslave završen je pjevanjem hatikve. Svečanost bila je vanredno dobro posjećena. Poslije oficijelnoga dijela nastavila se animirana zabava, kojoj je mnogo pridonio kantor g. Wolfensohn sa nekoliko lijepih pjesama*, Sakupljalo se za Keren Kajemet, a darovano je i nekoliko maslina za Herzi ovu šumu. —r

PROMOCIJA, Prošloga tjedna promovirani su na sveučilištu u Wiirzburgu na čast dira. £iloz,oii,je naši sumišJijenici gg. Šalom Frei. berger i Cvi Rothmiiller. Srdačno čestitamo!

Iz židovskog i cijonističkog svijeta

VEIZMANN I DIZENGOFF KOD MINISTRA AMERV-A. London, 29, jula (JTA), Gosp. Dizengoff koji je u savezu sa svojim putem u Ženevu kao odaslanih Vaad Leumia, boravio i nekoliko tjedana u Londonu, otputovao je natrag u Palestinu. Prije svoga povratka bio ,jc zajedno sa drom. Wcizmannom primljen kod ministra kolonija Amery-ai, kojom se prigodom prijateljski raspravljalo ,o položaju u Palestini, Ddzengoff bio je i gost Lorda Balfoura.

AUSTRIJSKI SU SE CIJONISTI OPET SLOŽILI, Wie n, 26. jula. (JTA). Prije nekoliko mjeseci osnovano je u Beču pod vodstvom nekolicine starih prijatelja i suradnika dra Teodora Hcrzla »Slobodno cijonističko udruženje«, koje nije htjelo da se podvrgne Austrijskom Zemaljskom Savezu, Sada je organizatoru! konflikt u smislu ijarskog apela i Svjetske Egzekutive riješen, pa će »Slobodno cijonističko udruženje« ,opet suradjivati unutar Zemaljskog Saveiza. Austrijski Zemaljski Savez odrzaje 26. jula naveče izvanredno Savezno Vijeće.

RUSKI CIJONISTI U PALESTINI ZAHVALJUJU SUCU FISCHERU. Jerus o 1 i m, 26. jula (JTA), U Palestini boravi sudac Harry M, Fischer iz Chicaga, koji je 1921., kad je kao zastupnik Jointa bio u Rusiji, mnogim cijonistima, koji su radi svoje cijonističke propagande bili kažnjeni tamnicom, ishodio dopuštenje, da isele u Palestinu, Ovi ruski cijonisli, koji sada stanuju u Tel-Avivu, priredili su njemu u čast svečani banket, te su mu tom prilikom opetovano izrazili svoju hvalu.

POZIV DA SE ZATRAŽI PALESTINSKO DRŽAVLJANSTVO, Jerus o 1 i m, 25, jula (PC), Cijonistička Egzekutiva u Erec Jisraelu pozvala je palestinske useljenike, da što prije zatraže palestinsko državljanstvo.

SVJETSKI KONGRES ŽIDOVSKIH RATNIH INVALIDA, . UDOVICA I SIROČADI, Danzig, 28. jula (JTA). U Danzigu je 15. jula održan svjetski kongres židovskih ratnih invalida, ratnih udovica i ratne siročadi. Kongres je otvorio amerikanski odaslanih Zi-, prinsky, potom je zastupnik poljskoga Sejma, Heller održao dugi iscrpivi govor, u kome je razložio svrhu i cilj kongresa. Kongres je dovršen i zaključen 17. jula, te je stvorio važne zaključke, Izabrana je egzekutiva od 10 članova i to: Zastupn. Heller-Varšava, Bachner-Krakov, Schwartz-Lavov, PojanoffSofija, prof. Lasar-Beč, Blum-Rumunjska, Fraumann-Varšava, Ziprinsky-Amerika, Dr. Šitlovsky-Rusija, Heine-Berlin. Egzekutiva može kooptirati daljnih 11 članova.

OTVORENJE JERUSOLIMSKOG VODOVODA. J erusoliia, 28. jula (JTA). Dne 15. o- mj, svečano je otvoren novi jcrusolimski vodovod, koji leži 600 metara ispod grada u blizini izvora Ain Paran. Prvi je govor održao jerusolimski načelnik, a njemu je odgovorio Lord Plumer. Sadanji uredjaj zamijenit će se u roku od tri mjeseca novim modernijim, čija je izvedba povjerena firmi Sir John Jackson.

ARAPSKE PARTIJE U PALESTINI. Jerusolim, 27. jula. (JTA). Prije nekog vremena pokušao je egipatski učenjak Ahmed Zaki Paša, da arapske partije ujedini, no pokušaj nije uspio. Novine »Pata Ularab« žale ovaj neuspjeh pa naglašuju, da su arapske partije prouzrokovale političku, kulturnu i ekonomsku propast Palestine. Nabrajaju pet različitih partija: 1. Arapska egzekutiva, k,oja uopće nije partija, nego se nazivlje egzekutivom palestinskoarapskih kongresa; njezin predsjednik Musa Kasim paša; dobar je rodoljub, ali politički nesposoban čovjek. S pravom ga nazivlju »đervišem«. 2, Nacionalnu partiju vodi Tajeddin Alfaroky, koji nema nikakvoga upliva. Partija i njezino glasilo »Maršal U 1 Šerk« nemaju programa. 3. Poljoprivrednoj partiji je na čelu posve neobrazovani Abdul Lafid Abu Hantaah, koji inače nema loš glas. 4. Tako zvanu »zajednicu sela« osnovali su Šeik Alšukeiry i članovi obitelji Almađi, Alšukeiry-a nekadanjega pomoćnika tirana ĐemaaJ-paše čine odgovornim za patnje arapske mladeži za vrijeme rata. 5. Demokratska partija stoji pod vodstvom Abdul Latif Selaha, člana Najvišega Savjeta Muslimana; njezinom pomoći hoće Abdul Latif da učvrsti syoj položaj u Najvišem Savjetu. To je cijeli’ program partije. Nijedna od rečenih partija izvodi list dalje, nema sposobnosti da bude vodjom naroda. Tako je moguće, da cijonisti nesmetano osvajaju cijelu obalu o- Ras-Nakure do Ber-Šebe, da jačaju svoj upliv i izgradjuju židovsku narodnu domaju.

TRGOVAČKI ODNOSI IZMEDJU PALESTINE I SOVJETSKE RUSIJE. Moskva, 26. jula, (JTA) Gospodin L. A. Oleser, bivši! upravite® rusko-palestinskoga trgovačkoga društva »Arcos«, koji je prije kratkoga vremena azagnan iz Palestine zbog sumnje da propaguje komunizam, izvijestio je u jednom interviemi sa saradnlJkom ruskoga privrednoga lista »Ekonomičeskaja Žizn« o trgovačkim odnosima izmedju Rus|e i Palestine, SirEe ii Egšjpta. Kaže, da je ruslko-palestinsko (trgovačko društvo osnovano 1923. u Jafii sa svrhom, da se stari trgovački odnosi izmedju Palestine i Rusije opet uspostave. God. 1912, odaslano je Iz Rusije za Palestinu robe u vrijednosti od 1001000 funti, a iz Palestine za Rusju u vrijednost? od 45.000 funtu Kcmzumna snaga Palestine Sive više raste, pa stoga nastaju opet velike mogućnosti eksporta iz Rusije za Palestinu. God. 1925. uvezeno je u Palestinu, Siriju i Egipat robe u vrijednosti od 200.000 funti (80.000 u Palestinu, 16.000 u Siriju i 100.000 u Egipat). God. 1923. uvezeno je u Palestinu robe svega za 22.000 funti davni uvozi® artikli za Palestinu b»tS su; drvo, cement, krumpir, a i produkti ulja.

DJELA AMERKANSKIH ŽIDOVA ZA ŽIDOVSKU OBNfo New Yor k, 20. jula (JTA). David Brjovviv, koji _p. židovskom kampanjom za namaknuće sume odi 2 milijun, lara u židovske obnovne svrhe u Americi, javlja, da do 4! imade obaveza na 15,772.730 dolara. Kvota od 25 milijun,! lara razdijeljena je na 1214 židovskih općina u Sjedi ! Državama, Na svakoga amerikanskoga Židova otpada 715. lara. Da je to razmjerno velika obaveza vidi se .otuda ! je prigodom kampanje za amerikanske voijnike za vrij, rata otpadalo na svakoga Amerikanca prosječno samo ! dolara.

DONJA KUĆA TRETIRA PONOVNO PITANJE ŽIDOVSte ISELJENIKA, KOJI SU ZADRŽANI U BAGDADU. London, 25. jula (JTA). Potpukovnik Kenworthy j e treći puta interpelirao u donjoj kući radi palestinskih nika iz Iraka, koji su zadržani u Bagdadu. Pitao je, kako k da ovim iseljenicima još uvijek nije dopušten ulaz u P4 stinu, iako posjeduju dostatna sredstva. Da li se ministar b lonija o lome sporazumio sa vrhovnim komesarom Lord Pv merom? Ministar Amery mu je odgovorio, da o tome im*, izvještaje od vrhovnih komesara Palestine i Iraka. Lord Pk mer javlja*, da je povjerio komisiji, da ispita taj slučaj, a ks misija će za kratko vrijeme podnijeti izvještaj. U ostalom e, sigurno, da li odnosne obitelji zaista raspolažu potrebnim srti stvima. Na pitanje Kennworthy-a>, da li se uopće pokušava % moći nesretnicima, odgovara Amery: Ne, važno je, da se ovi* ustanovi, da li su ovi elementi kao useljenici poželjni iK a uslijed nedostatnih sredstava pasti na teret države.

INTERNACIONALNI POMOĆNI KOMITEJ ZA MARANE, London, 28. jula. (JTA) Za vrijeme zajedničke sjedni« španskih i portugalskih židovskih organfoacija u Londonu i Anglo Jevvish Associatlom osnovan je »Internacionalni Pc, moćni KomSitej za Marane«, koji priznaju svoju pripadne si 3dovskoj vjeri i) koji hoće da opet udju u židovsku zajednica. Zaključeno je, da se evropske i američke sefardske organizacije privuku na saradnju. BtlLi će izaslan jedan rabiin, koji će prema propisima provestti prijem onnih Marana, koji hod da opet stupe u židovsku zajednicu. U Oportu treba da st sagradi sinagoga S druge kulturne ustanove.'” Nakon utvrđenja budžeta provesti će se izbor«, Predsjednik komiteta postao je Edwardo Lumbroso Mocatta, potpredsjednik Leonaid C. Montefiore, blagajnik Josef Prag, a tajnik Paul Ooodirtai

BORBA IZMEDJU ARAPA I HASIDA. ŠB6T TEŠKO RANJENIH. . Jerusolim, 27, jula (JTA). U noći 19. jula navalila i* grupa Arapa na arapsko selo Afa, u čijpj se neposredne) blizini nalazi hasidska kolonija »Avodiait-Israel«. Arapi su povukli u borbu i Židove, kod čega je nastradao jedan Arapia i 5 Židova.

KEREN HAJESOD U MADŽARSKOJ. U Madžarskoj je boravio i radio za Keren Hajesod dr, A. Friedemann, koji je u Budimpešti postigao neočekivano lijepe uspjehe. Po prvi se puta palestinska misao zaista učvrstila a Madžarskoj. Velik broij znatnih i uglednih ličnosti izjavio se spremnim, da surađjuje za Keren Hajesod, pa će se pobrinuti, da se u tu svrhu osnuje odbor, policija je prvi puta nakon 10 godina opet dozvolila održanje javne narodne skupštine, a kojoj su dra. Friedcmanna oduševljeno pozdravili, Dr. Friedemann je osim toga govorio u mnogo- privatnih kuća, pa je interes uplivnih krugova kao i interes pučanstva iz dana u dan bivao sve veći. Jedan od najvećih rezultata te akcije bit će činjenica, da je nadrabin dr, Fischer u hramu održao plamen govor za izgradnju Palestine i oborio se na one, koji tvrde, da se iz madžarsko-patriotskih razloga; ne smiju pridružiti djonizmu. Pozvao je prisutne, da se bez straha bore za misao palestinske obnove. I ako se za Keren Hajesod nije sistematski sakupljalo, ipak je dr. Friedemann primio obaveze 9 iznosu od 1300 funti, pa imade opravdane nade, dal će se situacija u Madžarskoj trajno promijeniti. (Ziko).

»PALESTINA JE BRITSKA KOLONIJA« GOV»R JOHN PHILBV-A, London, 25. jula. JTA). Na sjednici »englesko-turskog 4 društva« održao je bivši britski punomoćnik u TransjordauiMr. John Philby govor, u kome je naglasio, da je potrebno, da se održe dobre veze izmedju Engleske i Turske. Turska i ostali narodi Istoka, rekao je, ne spadaju u evropejski Savei naroda, ,oni treba da stvore vlastiti Savez naroda. U San Remu nije se uzimalo obzira na mandatarne zemlje. Mandati su razdijeljeni po volji i želji mandatamib vlasti Povjerit) upravu Palestine židovskom komesaru bila je jedna od najvećih pogrešaka, što ju je britska vlada mogla da učini. Pogreška je ispravljena, kad je na mjesto Sir Herbert Samuela stupio nežidov, koji je postigao daleko bolje rezultate. Palestina se smatra »britskom krunskom kolonijom«, a tako se njome » upravlja. On, Philby, ne boji se kao Arapi da će Židovi uslijed sve većeg broja židovskoga pučanstva u Palestini Arap 6 majorizirati. Dokgod bude VeL Britanija zadržala uzde u * v<> ' jim rukama, ne može da dodje do ozbiljnih konflikata izroedt'* Arapa i Židova. Britska je uprava siguno od koristi mandatarom! zemljama. Financije bit će postavljene na zdravu bam. a pučanstvo postat će postepeno neovisno.

6

»ŽIDOV«

MOJ 3,

£LLA ASCHER rod). FRČHLICH MILAN ASCHER vjenčani Zagreb mjeseca jula 1926,

CIJ. DAMAMA NA ZNANJE Na 5. augusta otvara se jedan prvoklasni modni salon haljina za dame, te se preporuča za izradu od najelegantnijeg engleskog kostima do najjednostavnije kučne haljine, izrada solidna li cijene umjerene. f Modni salon haljina za dame CHIC PARISIENNE, K. D. Zagreb, Jelaolćev trg broj 6. Mezanin. Telefon li—2l.

PRESELENJA PO GRADU, KAO I IZVAN GRADA te željeznicom sa Mobel vagonom, dovoz različite robe na i sa kolodvora, obavlja savjesno i uz najjeftinije cijene otpremništvo EHaš i Lah, vlasnici velikih zračnih skladišta i industrijskih kolosjeka, Zagreb, Nikolićeva ul ca br, 10, telefon 13-36.

Prekomjerno znojenje nezdrava je pojava, pa ga valja spriječiti. To se postizava najsigurnije upotrebom Hofer praška bp. 111. protiv znojenja. Osobito se preporuča posipavanje nogu i ljeti i zimi, jer ljeti sprečava preobilno znojenje, a zimi vlaženje, tako da su noge uvijek suhe, što je opet prvi uvjet zdravlja. Tražite zato u svim ljekarnama i drogerijama izričito samo H6fer prašak br. 3.*

Poknčtoo na otplato 1 uz gotovo kupujte i naručujte samo kod producenta gdje dobijete najbolje i najsolidnije izradjeno, sve vrsti spavaćih, jedaćih gospodskih soba kao i pojedinih komada, te bnjačkog i dućanskog namještaja. IVAN PLAFTARIĆ TRG N 8. (Kuća s kupolom iza bivšeg cirkusa Kludsky)

Ulažite Više prištednje kod ovdašnje Štedionice i zeletfaonice d. d. u Preradovićevo) «1, 4-> jer Vam tamo Vaš novac najsigurnije uložen i najbolje ukamaćen. Mnogostruko pokriće u založenim predmetima, svaka špekulacija isključena.

■tanpilijc, društven« znakove, vignete, gravnre, Befclće, emajlirane ploče, signature izradjnje brzo I jeftino Zavod za rezbarijn i ItampiHjc BREZINA I DRUG, ZAGREB Fraakopaaska ulica broj 9, Telefon int, broj 8-53.

U SLUČAJU potrebe ogledala, brusenog stakla, umjetničkog ustaklrvairia * mjedi kao i U mesinga stini šipkama i .olovu nemojte sabor®***’ na adresu; MAKSO ROTH, ZAGREB, ROKOVA DL. 2. Cijene umjerene. *T~Rih> laiajkn -