Židov

Konferencija povjerenika KKL

U utorak (poslije podne održana je u prostorijama Saveza ijonista 'konferencija povjerenika KKL, Predsjednik zemaljpovjereništva, g. dr. Hugoi Bauer, otvara konferenciju Jačnim pozdravom, a zatim se bavi postignutim rezultatom, zahvaljuje komesarima za njihov mar i trud' u uvjerenju, da . u .jubilarnaji godini podvostručiti svoja naprezanja, kako bi amaknufli povišeni kontingent. Iza toga tajnik, g. dr, Alfred inger u oduljem govoru obrazlaže radini plan za jubilarnu ,dinu kao i kontingent pojedinih mjesta. Naročito se bavio iđom u velikim Tijestima gdje bi prema potrebi trebalo osnoati sreske sekretarijate, koji će biti jamstvo, da će naši veliki •ađovi namaknuti propisani im kontingent. U debati koja se iđovezala na referat tajnika, učestvovali su gotovo svi priitni, te su iznijeli mpoge poticaje. Naročito se govorilo o pri. dbi jedne dljcčje hanuka zabave, za koju bi uprava KKL izidila program. Ta zabava imala bi se prirediti u cijeloj drivi na isti dan, pa da tako postane velika manifestacija i KKL. Konačno su prihvaćene ove rezolucije: »Konferencija povjerenika KKL upoz,oruje židovsku javnost na jubilej koji oive godine slavi 25 godina uspješnoga rada. U povodu toga srdačno pozdravljajmo direktorij KKL s predsjednikom g. ing. Usiškinom nal čelu mu čestitamo ponosni postignutim uspjesima i želimo, da se u jubilarnoj godini podvostruče dosadašnji prihodi KKL i znatno poveća zemljišni posjed KKL-a«. »Pozivlju se sve cijonističke i židovske institucije u našoj Kraljevini, dai provedu u vrijeme od Hanuke do Hamiša asar Bišvata (1, decemera do 15. januara) intenzivnu sabirnu akciju za KKL. U to vrijeme imadu da se obustave sva druga sahiranja ma za kojugod instituciju. Jugoslavensko židovstvo 'treba' da u to vrijeme daruje 10.000 drveta za pošumUjdvanfe Palestine«. »Ponovno se umoljavaju sve Mjesne Cijlonističke Organizacije, da se u smislu zaključaka' XIV. kongresa ove četiri godišnje akcije imadu rezervirati isključivo za KKL: Hanuka, Purini, Herzl i Roš hašana akcija, pa da se u to doba nemaju provoditi nikakove druge akcije. Mjesne Organizacije imadu dh podupiru sabirni rad njihovih povjerenika za te akcije.«. »Očekuje se, da će u 'jubilarnoj godini naročito učestvovati i podupirati rad za KKL židovske žene i židovska da uzmognemo namaknuti propisana) kontingent. Nekal se u svim' mjestima osnuje Gdučt (zajednica) KKL-a u sporazumu s mjesnim povjerenikom, ioji će naročitu pažnju posvetiti radu za škrabice (kašice), najjačem i najboljem našem sabirnom sredstvu«. Prije završetka povjerenici su izrazili svoje žaljenje šf,o »sadašnji tajnik KKL odstupa, te mu izrekli za njegov rad valu svih povjerenika.

Deklaracija vodja Jointa za rad u Palestini

Nedavno se u Chikagu održala konferencija Jointa, udrueaja američkih Židova za pomoć Židovima van Amerike. Na i e konferenciji odobrena odluka vodlstva, da se kvota, koja e ima namaknuti za .pripomoć Židovima u Istočnoj Evropi, ma-0Č!to u Poljskoj ii Rusiji, povisi sa 15 na 25 milijuna dollara. »dje Jointa, Feliks Warburg i Lomiš Marschall iz'•..i su u svojim govorima, da Jodnt u okrug svoje akcije stav-6 ‘ Palestinu. Louis Marschal rekao je dk on- za Palestinu nela ništa gore razumijevanje od cijoniista. Zasada Joint ne mo'da odmah dadle sredstva za Palestinu ali će to doskora činiti Dr, Bernard) Kahn, evropski generalni ravnatelj Jointa, *ii ada boravi u Americi izjavio je izvjestitelju JTA, da su " j' e žž- Warburgai i Marshalla bife spontane ida nijesu plod pregovora ili pritiska trio sa koje strane.

AMERY 0 PALESTINI.

Izjave na konferenciji ministara predsjednika britanskih dominiona. Na konferenciji ministara predsjednika britanskih domi•oaa govorio je engleski ministar za kolonije L. S. Amery o >nijama i zemljama nad kojima je Velikoj Britaniji d-an manza upravu. Govoreći o Palestini Amery je istaknuo okret stavu Arapa, koji napuštaju svoje negativno stajalište pa sve više priklanjaju priznavanju Balfourove deklaracije i “-idata, »Uvidjeli su«, reče Amery, »da im je neopravdana boZan , da naša politika hoće da potisne Arape pomoću horde vskih imigranata. Uvidjaju da židiovski kapital i židovski "Cjenici donose blagodat i Arapima. Protivnost prema Žt"ma nestaje i na mnogim područjima skladno saradjuju Araaapi i Židovi«. Usto je Amery naglasio, da se Palestina uzdkžaje svojim i naročito je pohvalio rad! bivššega Vrhovnoga Kozara sir Herbert Samuela.

POVJERENICIMA KEREN KAJEMET LEISRAEL!

Kao što Vam je poznato, odredila je Egzekutiva Svjetske Cijonističke Organizacije, da se tjedan Balfourove deklaracije proglasi šekelskim tjednom u kojemu treba ove godine prodavati šekel. Radni Odbor Saveza Cijonista i Zemaljska Sekelska Komisija za našu Kraljevinu odredili su tjedan od Roš hodeša Kisleva (7. novembra) kao šekelsku nedjelju, u kojoj treba da svaki cijonista uplati uz šekel i Savezni doprinos. Šekel je naša legitimacija za svjetski cijonistički kongres, mjerilo snage naše organizacije. Savezni doprinos jest jedino sredstvo za uzdržavanje našega Saveza. Pozivljemo stoga sve povjerenike, da se u to vrijeme stave ui službu propagande za šekel. Svaki od Vas neka prikupi što veći broj šekalirn i doprinosa za Savez. Uprava Keren Kajemet Leisrael.

I opet „Kriza u Palestini"

Gosp. Bernat Ernst, nedjonista i .odlični prijatelj izgradnje židovske narodne domaje šalje nam ovaj članak, koji raddi donosimo kao izričaj ličnoga mišljenja piščeva. Mnogi listovi, pa i bečka »Neue Freie Presse« a u nas naročito zagrebački »Morgcnblatt« posvjedočili su kako je predavanje prof. Oppenheimer a, održano u Beču, materijal, koji se izrabljuje u svrhu, što ne može da odgovara intencijama predavača. Ja saim počesto bio zagovarao, kako je ispravna kritika na mjestu, kakoi valja da posve iskreno i otvoreno govorimo o) Palestini' dajući tačnu sliku o svemu što ondje biva, da bismo uzmogli povući što bolje i 'korisnije konzefevencijlc za rad. Samo uz saznanje istine može se polaziti ispravnim putem, pronaći najpodesnija sredstva, da se uklone teškoće, što još priječe izgradnju židovske narodne domaje. Učenjak Oppenheimer imao je ovakovu namjeru. Ali je bio i suviše neoprezan govoreći o Palestini. I mimo toga, rekao je stvari s kojima se nikako ne možemo složiti ima to konstatovao učenjak Oppenheimerova ranga. Prof rekao j«; »Tel Aviv je sramota Palestine«. Ovom je tvrdnjom sudeći po buci i nežidovskoj i polužidovskoj štampi slabo koristio palestinskoj stvari. Možda; je presmiono, Sto protuslovim konstataciji jedinoga Oppenheimera tvrdeći da je naprotiv Tel Aviv odraz, divan izričaj židovske volje, snage i ustrajnosti l . Tel Aviv je akciona stanica židovske stvaralačke snage i s ponosom može židovska: cjelina da gleda na to djelo. Samo žid,ovskoj snazi ima taj grad da zahvali i falkat svojega osnutka i začudnu brzinu svojega razvitka. Tuđe je u četiri godine stvoreno, što se u pretežitom dijelu Evrope građi inače do 100 godina. Reći da je ovaj grad »sramota« krupna je zabuna, koju može da požali sviatkoi, tko nema prerasuda o Palestini. A smijemo da dodamo, koliko je neprilično da svijestan Židov izrekne ovakav nemotivirani sud f koji hoće da neispravno ožigoše židovsko stvaranje. Danas će medjutim i sam prof. Oppenheimer da znade kakvu li je lošu uslugu iskazao l palestinskoj stvari. Tačno je i nema smisla nijekati, da je gospodarska reakcija, koja je započela u Tel Avivu odjeknula teško .u čitavoj Palestini; ali ova žalosna činjenica nije u vezi s osnutkom samoga grada nego je u jednu ruku i rezultat slabe organizacije u Palestini. Bujica što se lane svalila na Palestinu došla je neočekivano i institucije u zemlji nijesu bile pripravne da je prime. U Tel Avivu naselila se grupa naše braće, koja je htjela da si spekulacijama osigura egzistendju ( da, ukratko rečeno: živi od tudjega rađa. Ali u Palestini moči će da živi samo onaj, koji ima I volje i snage da radi.

Po mom mišljenju sistem kolonizacije u Palestini nije ispravan, ali pored toga ja uvijek moram da naglasim; Haluci zavredjuju potpuno priznanje, ,jer nijedna hvala nije dostatna za veličinu ii nzvišenost njihova rada. Čovjek može ovo da konstatuje a da nije cijdnista. Ipak ne valja da se zabace sve ocjene Oppenheimerove o poljoprivrednim kolonijama. Tu je on rekao nekoliko veoma ispravnih sudova 1 . 0 tome ne bih htio da govorim u okviru ovoga članka, ali bih volio da se uvaži upozorenje prof. Oppenheimera: U Palestini treba provesti temeljnu reorganizaciju. Prevažna je zadaća izgradnje židovske narodne domaje, a da bi nas tuđe smjeli ma i u sitnicama da rukovode drugi razlozi van obziri na samu stvar. Ova viša zadaća postala je stvar svega židovstva pa ako ima koga koji priječi njen uspjeh mora da povuče konzekvence, a židovstvo ne smije da bude oštećivano njegovom krivnj.om. Bernat Ernst, Novi Sad 1 .

Razne vijesti

Iz Amerike stigao je ponovni poziv tamošnjih ciijonista g. U s i š kinu, da u februaru svakako dodje u Udružene Države. 17. oktobra završena lje treća palestinska izložba i orijentalni veflćsajam. Nagrade je podijelio generalni sekretar palest. vlade Col. Symes. Gosp. Br ia n đ primio je dtie 23. ov. mj. u naročitu audijenciju prof. Weizmanna| i socijalistickoga vodju u Francuskoj Leona Bluma. Audijencija je potrajala dulje od sat i po. Weizmann lje Briandu ocrtao razvitak Palestine. Briand se živo interesovao za sva pitanja i izrekao simpatije Francuske za cionistički rad i izgradim žid. narodine domaje. U madjarskoj gornjoj 'kući koja će brojiti! 246 članova dobili su Židovi samo jedinoga virilistu. Virilista lje nadrabin u Budimpešti. Tehnički institut u Hajfi primio je od velikih tvrtka u Njemačkoj kao dar nekoliko aparata za laboratorij i strojeve za radionice. Prema podacima općinske uprave u Tcl Avivu i Ja£i oženilo se u tim gradovima u god. 5686. 1041 Židova i Židovki. U Palestini imade 11,000 obvezanika, koji redovno uplaćuju prinose za Kcren Hajcsod, 1. novembra počinje na Hebrejskom sveučilištu u Jerusolimu nova, prva oficijelna akademska godina. Antisemitski vodja u Rumunjskoj, C uza, bit če opet reaktiviran za sveučilišnoga profesora.

Iz Jugoslavije

ODGOVOR NJEGOVA VELIČANSTVA na pozdravnu brzojavku Saveznoga Vijeća. Gosp. dr. David Alkalaj u Beogradu, predsjednik Saveza Cijonista primio je od dvorske kancelarije ovo pismo: PAI.AIS ROYAL. Beograd, 18. septembra 1926. Gospodine! Prijatno dirnut izrazima odanosti podnesenim sa godišnje skupštine cijonista u Zagrebu, Nj. V. Kralj blagoizvoleo je narediti da se izjavi iskrena zahvalnost. Ministar Dvora: Janković. PROSLAVA DVADESETPETGODIŠNJICE RADA NADRABL. NA Dra. SIMONA UNGARA U OSIJEKU. Jubilarnu slavu osječkoga nadrabina g. dra. Simona U ng a r a proslavili su na svečani način svi osječki gradijani bez

razlike konfesije i narodnosti. Nebrojene tople i iskrene čestitke, što ih je primio svečar ( dokazale su koliko poštovalaca imadc njegov tihi i predani radi, kojega wši već četvrt vijeka u svojoj .općini. Bez kičenih fraza mogao je da kaže u svome otmenom nječitošću izrečenom svečanom govoru, da je uvijek bila lozinka njegova rada mir, mir u općini, mir u porodici i mir pojedinaca. Kroz dvadeset i pet godina govorio je svojim općinarima s prof>ovf edttoni ce u svim zgodama, u žalosti i radosti, o svim problemima društva i pojedinca, ali nikada nije govorio o sebi. Skroman i tihi čovjek, predani i ustrajni radenik, nije dr. Ungar mogao tačnije ocrtati svoj! rad 1 . U srijedu 20. oktobra t. g. održana jie u zelenilom okićenom hramu svečana služba Božja, Bili su prisutni svi predstavnici gradjanskih 3) vojnih čitavo općinsko zastupstvo, mnogi rabini iz raznih krajeva države, sve osječke jevrejske korporacije i mnogobrojno gradjanstvo. Vrhovni rabin g, dr. Isak Alka laj ocrfco je biranim riječima rad svečarcv usporedivši ga s djelom praoca Abrahama i zaželio mu, da još dugo uzmogne služiti jevrejskomu narodu i svojoj .općini. Odličnim jezikom izrečeni govor gosp. Vrhovnoga Rabina učinio je duboki utisak na sve prisutne. Iza njega govorio je svečar svoj svečani 1 gov,or ) u kojemu je istaknuo, kako je uvijek nastojao uščuvati u srcima svojih općinara mir i slogu za napredak jevrejske zajednice.

BROJ 44 -

»ŽIDO V<

7

■Z \\l A I-l A Prava kava u zrnu, kojoj je oduzet otrov za srce iza živce KOFEIN. Potpuno neškodljiva, a pri VA lIAVJ tom ukusna i aromatična kao najfinija obična kava. TRAŽITE SVAGDJE KAVU HAG|

Pokßćtuo na otplata l uz gotovo kupujte i naručujte samo kod producenta gdje dobijete najbolje i najsolidnije izradjeno, sve vrsti spavaćih, jedaćih gospodskih soba kao i pojedinih komada, te brijačkog i dućanskog namještaja. IVAN PLAFTARIĆ TRG N 8(Kuća s kupolom iza bivšeg cirkusa Kludsky)

V -owink Ta stara halj.na još je sasvim po modi treba joj samo mrva Twink-a, v> LEVER BROTHERS I,Tq„ Fort Sunlight, ENGLAND. x Tw n Dobiva se u svakoj trgovini i drogeriji. ZastUPStBD 1 dBPOt: Norbert Weissidrug Zagreb, Sajmište bn 51Telefon br. 7-33. Brzojavi; Norbcrtl