Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ПРИЛОЗИ

393

лучујући глас, те je одлука савета и оваква пуноважна и министрово решење y овом погледу законито. Приговор Диранов да му није било допуштено да ce лично појави пред дисциплинским саветом, по америчком праву би био основан y случају да постоји изречан пропис који му такво право даје. Пошто то овде није случај, приговор би био неумесан. Међутим приговор Дрфанов да je кажњен иако му није претходно саопштено шта му ce ставља па терет, био би по америчком праву умесан. Приговор Диранов да je један од чланова дисциплинског савета био иследник био би умесан, јер je то по америчком праву разлог за изузеће, дисквалификацију судије y датом случају. Ривалство y служби и лична нетрпељивост не би били разлог за изузеће члана дисциплинског савета; само доказано непријатељство могло би ce овде узети као основ за изузеће. Сведочење без заклетве могло би бити разлог за ништење поступка само y случају да закон изречно наређује да ce сведок мора саслушати под заклетвом.

Као што ce може лако уочити, решавање конкретних случајева по националном позитивном праву као почетни материјал за међусобно обавештавање и дискусију на упоредноправном плану показао ce као добар плодотворан метод. Он даје широке могућности да ce уз решење конкретног случаја дајући га y оквиру правног система државе y питању изложе и општа начела и поједини правни институти државе учеснице. Само, потребно je развити већу активност учесника, и то y ширину (да већи број даје одговоре решења; засад испод трећине) и y дубину (да ce дају решења одговори са више анализе и повезивања са целокупним правним системом a не само прости афирмативни или негативни одговори). У овом смислу je било интервенција y дискусији те je са наглашавањем потребе ширег и дубљег учешћа на овом сектору рада Међународног института административних наука закључено да ce с овим обликом рада настави и да ce за IX конгрес административних наука (Истамбул, септембра 1953) реше по националним правима и на њему продискутују -четири нова конкретна случаја.

Др.

Никола Стјепамовић

БОГИШИЋЕВИ КОМЕНТАРИ ДУШАНОВОГ ЗАКОНИКА

I

Валтазар Богишић предавао je на Универзитету y Одеси Историју словенских права y току две школске године, 1870/71 и 1871/72, као први наставник тога предмета. Програм и белешке Богишићевих