Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

142

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

Упознавање и дубље проучавање страних институција претставља једно обогаћење. Али најзначајнији су лични додири. Ви сте ми •омогућили дакле додире са југословенским правницима. Нека ми буде допуштено да вам, на завршетку, кажем да сам вам за то дубоко захвалан.

Алекс Вајл (Alex Weill)

ПОСЛЕДИЦЕ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИХ ЕКСПЛОЗИЈА АТОМСКИХ И ХИДРОГЕНСКИХ БОМБИ ПОСМАТРАНЕ СА СТАНОВИШТА МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА

Питање последица експерименталних експлозија атомских и :хидрогенских бомби може, с обзиром за његову сложеност, да буде разматрано под разним видовима, тако да се могу чути мишљења из разних подручја научне делатности. Један од важних видова тога питања јесте и став науке и савременог међународног јавног права, и то како у вези са забраном атомских и хидрогеиских бомби за случај да дође до оружаног сукоба, тако и у погледу самих последица експерименталних експлозија атомских и хидрогепских бомби још у време мира. Join почетном Деветнаестог века један познати дипломата je тврдио да су „три века цивилизације дали Европи једно међународно право које се заснива на начелу да нације у доба мира морају једне другима чинити што више добра, а за време рата што je могуће мање зла”. И данас, у организованој међународној заједници, у правном поретку Организације Уједињених нација поготову, овакво схватање не само да није изгубило од своје важности него je кроз Повељу УН и разрађено. Треба имати у виду да je она, Повеља, предвидела свеопшту сарадњу држава чланица Организације на свим пољима људске делатности у доба мира, док, с друге стране, за случај да дође до оружаног сукоба, предвиђа предузимање колективних принудних мера противу државе нападача. Стога се, по мом схватању, намеће потреба да се питагье сксперименталнмх експлозија атомских и хидрогеиских бомби разматра у вези с питањем дозвољености или недозвољености атомских и хидрогенских бомби у данашњим међународним сукобима. I. Полазећи од извесних основних схватања ко ja су дошла до изражаја у развоју људске заједнице, као и полазећи од одређених начела и правила која владају данашњим међународним правом, моје je најдубље уверење да употреба атомских и хидрогенских бомби није дозвољена, иако међународна заједница join није стигла да ту употребу изрично забрани једним међународним прописом, као што je то учинила са другим оружјима која прет-

* Говор одржан на пленарном еастанку Удружења универзитетских наставника, на дан 3 јуна 1957, поводом питања последица експерименталних -експлозија атомских и хидрогеиских бомби.