Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

162

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

Отцијепљење од Аустро-Угарске и стварање једне нове независне Државе СХС било je проведено, захваљујући војничким формацијама, на које ce испочетка ослањало Народно вијеће. Оне су додуше биле веома слабе, али су још увијек биле јаче од аустроугарске државне егзекутиве, која фактички није постојала, јер ce државна организација излазила y пуном расулу. Послије неколико дана уз оружане формације Народнога вијећа јединице српске војске такођер су представљале силу, која je осигуравала ред на подругу Државе СХС: 6 новембра су оне досегле до Сарајева, 12 до Суботице и Сомбора, 15 до Загреба, а за неколико дана су се оне налазиле у ЈБубљани, Ријеци, Сплиту и Дубровнику. Да су протуправне промјене у носиоцима суверенитета узроковане политичном силом, показују још ови примјери. Марш на Рим, што су га 1922 извели оружани фашистички одреди, састављени од лумпенпролетаријата и припадника ситне и средње буржоазије, уз прећутну сугласност државне управе (30), довео je на власт Мусолинија и омогућио му да као диктатор постане стварни носилац суверене власти у Италији. На исти су начин оружане формације SS и SA национал-социјалистичке странке у Њемачкој, састављене од припадника истих слојева као и у фашистичкој Италији, представљале ону подлогу, која je послије Хинденбургове смрти уздигла Хитлера и омогућила му да као шеф државе и диктатор лостане и стварни и формалниг носилац власти у Њемачкој. И Мусолини и Хитлер су се служили сувереном влашћу да 6и остварили империјалистичке циљеве буржоазија својих земаља, осигуравали им експлоатацију и онемогућавали напредне покрете. У народно-ослободилачкој борби сви су југославенски народи учествовали у рату за ослобођење од фашистичких и нацистичких окупатора и за стварање новог друштвеног уређења, у којему неће бити експлоатације. Та се активност показала било у ратним операцијама партизанских одреда и Југославенске армије, било у раду народних одбора и становништва у ослобођеној позадини, било у илегалном организирању слања помоћи са окупиранога територија. Та координирана активност разних слојева народа омогућила je афирмацију његове политичке власти на ослобођеном територију у облику стварања органа народне власти. Ово je први примјер у хисторији (31), да je далеко претежан дио свих друштвених слојева

прерогативе парламента, тако да би формално била два носиоца суверене власти у држави СХС.

(30) Маршал Бадољо je послије прошлога рата једном приликом истакнуо да je било довољно неколико митраљеза да се разјури фашистички марш на Рим, само што нитко није војсци наредио да то уради.

(31) Све револуције прије Народно-ослободилачке борбе представл.але су покрете једне класе, којој су се придружили прппадници других класа. Носилац буржоаских револуција било je грађанство, које.му се придружило радништво, док je сељаштво, више или мање пасивно ишчекпвало догађаје. За Паришке комуне пролетаријат Париза и један дио снтне буржоазије борио се против војске као представника експлоататорских слојева становништва. А за Октобарске револуције су иидустријски радници и у војним одредима мобилизирани сељаци уз помоћ напредне интелигенције и дијелова ситне буржодзије изнијели главки терет револуције на својим леђима, док су се велике масе сељаштва тек касније ставнле у покрет.