Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

прилози

195

мање. једном у десет година. Ако сб Џорџиј а жали на ову одлуку, минималый су изгледи на успјех, али то може бити добар повод да Врховни суд САД прогласи одређене стандарде једнаког представништва становништва у законодавним тијелима држава.

Др,

Милан Булајџћ

ПЛАНИРАЊЕ УПОТРЕБЕ ЗЕМЉИШТА (LAND-USE PLANNING) У САД

Правки и економско-политички проблеми у вези са регулисањем искоришћавања градеког земљишта Land-use planning, планирање употребе земљишта, или тачније регулисање, усклађивање искоришћавања земљишта, представља врло младу дисциплину у разгранатом систему правних наука у САД (1). Као што ће се из даљих излатања видети, њену садржину представља комплекс проблема који су везани једним делом за административно а другим за грађанско право, са извесним елементима економске политике на плану изградње градских насеља, а притом садрже такве специфичности да излазе из оквира како једног тако и другое и конституишу посебну облает правних проблема која се све више уобличава као самосталан предмет на америчким правним факултетима. Поста јање овакве проблематике резултат je услова савременог живота, који у односу на раније етапе друштвеног развода показују значајна одступавьа. Будући да су основни принципи привредног и правног система капиталистичких држава уопште, а САД посебно, формулисани у условима економски релативно неразвијених а политично и правно непотпуно уобличених заједница, извесни аксиоми капиталистичког друштва на- садаппьем ступњу његовог развоја појављују ce све више као сметња за нормално функдионисање његових токова. Приватна својина над средствима за производњу, ћосебно на земљу, са скоро неограниченим овлашћењима власника у погледу гьихове употребе и искоришћавања, дефинисани у уставима и грађанским законицима ових држава крајем XVIII и почетком XIX в. не дају довољно простора за решавање извесних кључних проблема заједнице као целине, те je отуда друштвени развој морао створити извесне форме за њихово превазилажење и ограничавагье. Како je у условима у основи неизменьеног друштвеног и правног поретка ових држава, с једне стране, и поларизације друштвеноекономских система и политичких снага, која карактерише савремену етапу развоја међународних односа, с друге стране, непосредно елиминисаше приватне својине у виду национализације, као и непосредно ограничаван>е слободе уговарања проглашавањем опште могућности забране одре-

(1) Први уџбеник (casebook) за ову дисциплину, управо онај на који ћемо ce у о-вом напису најчешће позивати, издат je 1955.