Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

90

АНЛЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

(нпр. на одбрану у вези са захтевом да државе уштеде од разоружања намене помоћи државама у развоју), на просвету, социјално старање, те на личне, где су интересантна просечна примања појединих категорија јавних службеника, материјалне и инвестициоие, који увећавају јавну (општедруштвену) имовипу, као и трансферне који дају друкчију слику оптерећења становништва. Компаративне студије (~) омогућују другим државама упознавање метода за усавршавање својих буџетских, али и друпгх финансијских проблема. Похмоћ земљама у развоју пружају у овој области и OYH, али и Светска банка и ОЕЦА темељитим студијама о привреди и финансијама појединих држава које траже кредите од њих или помоћ од разних специјахшзованих агенција YH. У вези са буџетом јесте и питање јавних прихода, првенствено дажбгша, дакле расподела прихода на добровольно од делатности органа и установа, од јавних предузећа, од позајмљеннх капитала и учешйа, од узетих зајхмова и кредита (који се међу приходима често третирају на различите начине), те на принудне, дакле првенствено дажбине са расподелОхМ на таксе, доприносе и порезе који се двх\е joni подробније (нпр. посредне и непосредне) по врстахма или изворима (од привреде појединица или од корпорација) итд. Овде се хмогу проучавати економски ефекти дажбина (и ослобођења од њнх), као и финансијскоправна, нарочито матер ијално-правна питања, дакле порескп преДхмет, обвезник, основица, стопе, нарочито пак пореско оптерећење нащганалног дохотка укупшгм дажбинама пли појединихм врстама. Оно хможе бнти ваисно и приликом одређивања доприноса разним меВународним (владинихМ или невладиним) организацијама, нпр. за разне војне организације (НАТО, Варшавски пакт), репарације и способности за њихово игађање ( 23 ), кредитне способности, способности за плађање дугова, нпр. мейусавезничких или државних када се ради о мораторију или Схмањивању сервиса по спољним дуговИхМа где треба водитн рачуна и о стању платиог биланса и монетарних резервп. Овде похмнњемо публикације Archives Internatmales de Finances, publiques (-')■ Па жалост, у њихма се уместо свих или барем главних држава обрађује само већи или мањи број (свега 13 у књизи о пореским стопахма!) држава, јер, и поред дугогодишњих припрема, редакцнјама не успева пронаћи писце за све државе, те главни закључци тих радова не базирају на свеобухватним подацима. Већ вшпе годгша Московски финансијски Iшститут припрехма издање Зборника финансијског права социјалистичких земаља, који ће бити штампан у најбол>ем Сх\учају 1968, г. те ће стога раније предати рукописи изгубити на актуелности, јер je ди-

(22) Ј. Berolzheimer: Probleme internationaler Finanzvergleiche, Hdb. FW., 11, 4, cb.. Tübingen 1965, стр. I—BB.

(23) Ако се, нпр., захтева да пореско оптерећење државе обавезане на плађање репарацпја не сме бити ниже од оптерећења земл>е корнсника.

(24) Enquête sur l'imposition des bénéfices industriels, comraefciaux et professionnels, Padova —Paris— Tübingen —La Haye—Madrid 1954; Impôts sur transactions, transmissions et chiffre d’affaires, 1959, нарочито пак Enquête sur les tarifs d'impôts, 1964, у ко jнм a смо обрадилн Југославију.