Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

389

Y4EIIIRE ГРАБАНА Y СУБЕЊУ

јалистичком друштву ова установа има нову друштвену садржину, она представља форму соцнјалистичке демократнје. Y прилог ове установе, поред осталих општих аргумената свих њених присталица, посебно се истине да судије-поротници уносе у судску функцију динамичност својих сазнања и свакодневног животног искуства, те се на тај начин сузбија шаблонизовање ове функције и крутост професионалних судија ( 16 ). Најзад, установа учешћа грађана у суђењу у нас има васпитну улогу. Неколико десетина хиљада судија-поротника врши позитиван утицај на подизање правне свести и развијање друштвеног морала грађана, што, у крајњој линији, утиче на смањење криминалитета ( 17 ). VI. Установа учешћа граЬана у суВењу, мада je оправдала своје поcTojaibe ( ls ), није ce у потпуности афирмисала, јер мнош изабрани поротници нису довољно способни да као равноправни чланови судског већа учествују у суВењу. Закон о судовима опште надлежности поставља способное! за вршење судијске дужностн као општи услови за избор судија-поротника (чл. 41, ст. 1). Судска функција се не састоји само у примени права, већ у разрешавању спорних односа. Реч je о повезаности правних и фактичких питања у процесу расветљавања и решавања друштвеног односа који je предмет суЬегьа. Утврђивање чињеница je један од најтежих и најодговорнијих задатака судије, а оно je ван области права. Стога се и од судија-поротника тражи познавање оних друштвених односа о којима се расправља пред судом ( 19 ). Не траже се никаква посебна стручна знања, jep je суд у могућности да путем вештака расветли све спорне чињенице које захтевају специјалну стручност. О посебном образовању судија-поротника непрестано се расправља и појављују се, углавном, два супротна мишљења. По првом схватању треба бирати стручне поротнике, jep само стручност може да обезбеди фактичку равноправност свих чланова већа ( 20 ). Y оквиру оваквих схватања предлаже се увођење тзв. квалификоване пороте у свим врстама спорова. Овакав предлог поткрепљује се чшьеницом да систем квалификоване пороте постиже позитивне резултате код привредних судова. Перед тога, стручни поротници су врло корисни и у поступку према малолетницима, у суђењу за привредни криминал и др. Истине се да би се на тој линији могао знат-

(16) ~0д судија-иоротника очекује се једна специфична корист. Они треба да спрече формализам и шаблонерство професионалних судија код доношења одлука, али се при том морају чувати да не прогласе формализмом и не занемаре позитивне правне прописе који и њих обавезују'’, др Владимир Бајер, цит. рад., стр. 153.

(it) др Мирно Перовић, рад цит. под 5), стр. 178

(18) Тако, нпр., др Мирко Перовић истине да je „порота у првом послератном периоду одиграла значајну улогу као средство борбе против бирократских и других деформација професионалног судијског кадра”, „ПравосуВе и како га реорганизовати”, Архив за правне и друштвене науке , 1968 бр. 2, стр. 211.

(19) Y том смислу могао би поменути чл. 41, став 1. Закона о судовима опште надлежности да буде прецизније формулисан. Наиме, могло би се додати . . . „који je с обзиром на познавање одговарајућих спорних друштвених односа, способан да вршн судијску дужност’ .

(го) Др Мнленко Јовановић, цит. дело, стр. 111—112.