Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

401

АГРАРИИ УГОВОРИ У ИТАЛИЈАНСКОМ ПРАВУ

4. Закуп сеоских добара. Закуп сеоских добара je посебан вид закупа пољопривредннх земљилгга. То je уговор којим се једна страна сопственик сеоског добра обавезује да ће дати на уживање другој страни • закупцу некретннне на одређено време и уз одређену накнаду. По правилу, уговор о закупу не може се закључити за време дуже од 30 година. Уколико je уговором предвиђен дужи рок, он се по сили закона своди на рок од 30 година ( 8 ). Изузетак je учињен са закупом сеоских земљишха намењених за попгумљавање. Овај закуп може бити уговорен за време највише од 99 година ( 9 ). Закуп на неодреВено време земљишта које je намењено обраВивању у плодореду, сматра се уговореним за време које je потребно да би закупал могао извести и обавити редован низ наизменичних обрада које се иначе врше на том земљишту. МеВутим, ако земљиште ни je намењено наизменичним усевима, закуп се сматра закљученим за време које je потребно за сабиранье плодова ( 10 ). Када je у питању уговор о закупу подюпривредног земљишта чији je рок трајања неограничен, наравно са општим законским ограничењем од 30 година, онда важи посебан рок за давање отказа. Рок за давање отказа уговора о закупу пољопривредног земљишта износи 6 месеци. Уколико једна странка не откаже закуп који je био закључен на одређено време, а закупал остане и буде оставлен у поседу закупљеног земљшпта, закуп се прећутно обнавља. Нов закуп регулише се под истим условима као и претходни, и траје неодређено време ( 1J ). Објект уговора о закупу чине земљиште, пољопривредне зграде и друга полопривреднн материал који je потребан за воВење успепше пољопривреде. То земљиште мора се користити у складу са производном наменом и према природи самог земљишта. Иста je ствар са другим објектима, мртвим и живим инвентаром. Италијански писчи посебну пажњу поклањају питању сарадње уговорних страна. Они сматрају да je од посебног значаја код уговора о закупу сеоских добара, а посебно у интересу полюпривредне производное, стална сарадња између власника земљишта и закупла. Они у овој сарадњи виде услов за неопходно побољпшње производње. Посебна пажња je поклоњена питању побољшања земљишта, сеоског добра за време трајања закупног односа. Ово побољшање и иегове последние су предмет нмперативног регулисања у законику. Наиме, предвиВено je да уколико једна страна намерава да на добру које je предмет закупа врши одређена побољпиња, која знатно не мењају производно својство земљишта, а друга страна се томе успротиви, суд може по саслушању странака одобрити извршење ових побољшања. МеВутим, за овакво одобрење потребно je да посебним законом надлежна власт у одговарајућем облику

(8) Y чл. 1573. италијанског Грађ. законика постоји о овоме изричита одредба.

(9) Y чл. 1630. италијанског Грађанског законика предвиђен je овај изузетак од огаптег правила о трајању закупа.

(ю) Y чл. 1630. италијанског Грађапског законика предвиђено je посебно правило у погледу земљишта које се обрађује у плодореду, дајући посебно право закупцу, у цнл>у што рентабнлније производње.

(и) у чл. 1957. италијанског Грађ, законика предвиђеиа je прећутна обнова уговора. Међутим, ова се основа не може постићи ако je већ био дат отказ.