Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

410

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

Наполичар неће одговарати за губитак стоке ако докаже да je до тог губитка дошло из узрока који му се не могу ставити на терет, али мора положити рачуна о остацима (делу који се може вратити). Ако je уговор о давању стоке у наполицу закључен на рок дужи од три године, тада у случају да je у току прве половине уговореног периода л опт л о до губитка већег дела стада ко je je дато у наполицу, из узрока за ко je ни je одговоран наполичар, он може захтевати да сопственик надокнади губитак давањем истог броја грла. Y том случају сопственик je дужан да надокнади део стада, и то тако да обезбеди исти број, врсту, квалитет и старост стада какво je било у почетку уговора. Уколико сопственик не изврши такву накнаду успостављање пређашњег стања, наполичар има право да раскине уговор. A случају да дође до преноса права својине или права уживања стада које je у наполиди на неко друго лице, уговор не престаје, већ пограживања и дугови ранијег сопственшса прелазе на стицаоца, и то сразмерно прнбављеном делу стада, при чему ранији сопственик остаје супсидијерни дужник за настале обавезе. Прираст, плодови, користи и трошкови деле се измеВу уговорних страна у сразмери која je утврђена уговором или обичајима. Ништаван je споразум према коме би наполичар био обвезан да сноси у губицима већи део од оног који му пргшада у очекиваним приходима добицима. То je један посебан вид забране societas leonina ( го ). б) Дешшична наполица la soccida parziaria. Y случају делнлгачне наполице у сточарству обе уговорне стране обезбеђују основно стадо у уговореној сразмери. Они постају сувласници стоке у истој сразмери. Y случају да je уговор закључен за период од три године или дужи, па у првој половини трајања уговорног односа доВе до губитка већег дела стоке која je била дата у наполицу из узрока за које није одговоран наполичар, може доћи до раскида уговора. Наиме, ако се сауговарачи не сложе да успоставе пређашње статье, сваки од њих има право да раскине уговор. Ако не постоји другачији споразум, раскид производи правно дејство тек крајем текуће године. Y погледу поделе стоке као и других односа који нису посебно регулисани важе иста правила као и у случају обичне наполице у сточарству. в) Наполица са обезбећењем пашњака (ucnaiue) ■ — la soccida con conferment о di pascolo. Обо je посебан уговор о наполици у сточарству. То je уговор којим се наполичар обавезује да уступи —■ обезбеди стоку, а власник да уступи пашњак терен за пашу. Y том случају читавим послом руководи наполичар, а власник има право да контролише то руковоВење. Y погледу других односа аналогно се примењују правила која важе за обичну и за делимичну наполицу у сточарству ( 31 ).

(зо) Члан 2178, ст. 2. италијанског Грађанског законика, и стварн посредно усваја правило да уговорне стране практично морају у односу на наполичара усвојити принппп да он не може одговарати за губнтке више него што je предвиђено да ће учествовати у евентуално.м приходу, али да то његово учешће у губнцнма може бпти и знатно мање.

(31) Наравно, овде имамо сасвим друга права и обавезе, jep се овај облик у добро] мери прнближава закошу некретнина, с тим што би накнада закуттнина за пашњак била лата у одговарајућој количннп плодова и прнраста.