Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

114

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

7. Потребна услови: Y првом случају када се право прече куповине појављује као првенство, наши позитивни прописи најчешће предБиђају само давање изјаве о прнхватању понуде С 35 ). Y погледу осталих услова понуде ко je прекупац треба да испуни, законски текстови имају различите формуладије. Најдаље иде Закон о својини на деловима зграда, који налаже носиоцу станарског права да исплати цену у целтош или делимично, ако су такви услови садржани у гюнуди. Иначе, његова изјава о прихватању понуде биће без дејства (члан 34, став 3. Закона о својини на деловима и зграда). Основяи закон о заштити споменика културе одређује да општина има право да у року од 60 дана прихвати понуду уз цену и друге услове продаје (члан 13, став 1) Основног закона о заштити споменика културе). Основни закон о искоришћавању полюпривредног земљишта и Основни закон о шумама не говоре ништа о овоме. Закон о промету земљишта и зграда помиње само да општина треба да извести сопственика да je спремна закључити уговор (члан 60, став 2) ( Зб ). Y другом случају, када je сопственик, продавац, већ закл>учио уговор са трећим лицем, неће бити довольно да прекупац да изјаву о томе да врши своје право и да ће он уместо купца стугшти у уговор. Прекупац je дужан да у року за подизање тужбе због повреде права прече куповине

дана, ако су му зграда или стан као посебан део зграде били понуђенн за вишу цену од онс по којој je продаја извршсна или уз теже услове, или je продаја прнкр!шена неким другим правним послом (члан 35, став 3 Закона о својини на деловима зграде). Ништа се не говори о року, ако пренос својине није уписан у земл>ишне књиге. За пол>опривредно земљиште овај рок износи 1 годину од дана извршеног уппса, а ако ннје извршен упис, 30 дана од сазна!ьа за купопродају (члан 94, став 2. Основног закона о искоршпћавању пољопривредног земл>ишта). Оргапнзација која газдује шумама може, у року од 6 месеци од уписа у земљишне књиге, побијати купопрадају шуме (члан 18, став 3 Основног закона о шумама). Објективан рок за псбијање уговора о купопродаји споменика културе износи 5 година од дана закл>учен>а уговора о купопродаји (члан 15, став 1 Основног закона о заштити спомека културе).

(35) Члан 34, став 2 Закона о својини на деловима зграда, члан 83, тачка 3. Основног закона о искоришћаваљу пол>опривредног землипнта; члан 13, став 1. Основног закона о заштизи споменика културе; члан 60, тачка 2. Закона о промету землдппта и зграда говори о томе да скупштииа општине извештава сопственика о спремности да закл>учи уговор са н»име. Б. Радановић и Б. Познић сматрају да се том изјавом вол>е закључује предуговор на основу ко га свака страна може захтенати од друге да закл>уче уговор. ~Од те обавезе ниједна од њих се не може једнострано ослободити. Право на закл»учење уговора може Једна страна остваривати против друге и у парпици". (Б. Радановић Б. Познић: Комечтар закона о промету земљишта и зграда, Београд 1967. године страна 101).

(36) Закони недовольно прецизно регулшпу питанье осталих услова када je прекупац друштвено правно лице. То доста отежава положа j продавца, и он ће ради тога изабрати место другли пут; закл»учиће уговор о купопродајн са трећим линем. Прекупац ће тада морати да подноси тужбу а то иије ци.ъ ове установе. Он треба да делује у првом аспекту а не као rétractas.