Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

95

ОСИГУРАН.Е ОД ОДГОВОРНОСТИ Y ДРУМСКОМ CAOEPAEAJY

страног бироа, који je нанео плету. Наиме, када je услед употребе страног возила настала штета у домаћој земљи, домаћи осигурач има обавезу да под одређеним условима обештети оштећеног. Исплатом накнаде стиче право према страном бироу, чији осигураник je нанео штату, на покриће исплаћеног износа и споредних трошкова у вези са тиме. Да би се покриће добило, потребно je да страно возило буде ваљано осигурано код једног од чланова страног бироа. Другим речима, он претпоставља постојање пуноважног уговора о осигурању од одговорности. Ако из неког разлога ни домаћи ниш страни осигурач не покрију штету, између оштећеног лица и странца настаје класични грађанскоправни однос „ex delicto". Иако су ови грађанскоправни односи у узајамној зависности, сваки од њих заслужује да се посебно испита, нарочито у спорним ситуанијама, Eoje се могу појавити пред домаћим судом или пред арбитражем. Осим тога, код сваког од ових грађанскоправних односа, од знача ja je да ли je у домаћој земљи осигурање од одговорности обавезно само за домаће држављане или и за странце и домаће држављане, jep ce у зависности од тога одре Вују права и обавезе појединих субјеката у овим односима. 1. Права и обавезе домаћег бироа према оштећеном лицу настају из тштског уговора са страним бироом ( 6 ), ина основу уговора о обавезном осигурању страног возила закљученог са планом страног бироа. Ако je у домаћој земљи осигурање од одговорности обавезно иза странце ( 7 ), домаћи биро има према типском уговору статус обрађивачког бироа (Handling Bureau, Bureau gestionnaire). a) Обавеза домаћег бироа да исплати накнаду оштећеном лицу настајс у моменту када je за страног осигураника створена обавеза из деликта, под условом да му он презентира сертификат осигурања, и то у оним земл>ама које познају директну тужбу против осигурача ( 8 ). Домаћи осигурач ступа на место страног осигурача (без обзира да ли je у земљи страног осигурача дозвољена директив тужба), и преузима све обавезе штетннка према оштећеном лицу. Y осталим земљама, обавеза домаћег бироа или његовог члана (осигуравајућег друштва), кога посебно за одређени случај овласти, према оштећеном настаје онда, ако он сам предузме кораке да се оштећеном лицу исплати накнада без спора, или се пред домаћим судом појави као умешач у спору који je оштећено лице покренуло непосредно против страног осигураника. Y вези са овим постављају се два питагьа: правка природа иступања домаћег бироа према оштећеном и примена домаћег или страног закона на његове обавезе према оштећеном лицу.

(6) Оригиналки наслов ткпеког уговора на енглеском језику : »Uniform agreement between bureau«.

(7) Y земљама чији режим обавезног осигурања обухвата и страна возила одпосно странце, изузеци су учнњени у погледу неких категорија лица. На пример, лица на дипломатској листи у низу земаља нису обавезна на осигурање својих возила од одговорности.

(8) Директна тужба оштећсног пропив осигурача допуштена je у Француској, Пол>ској, Швајцарској, Шведској итд. Из тога пронзилази и право оштећеиог на директну тужбу против домаћег обрачунског бироа, ако су испугъени остали услови. (В. A. Besson, op. cit., стр. 189). Y Немачкој, Мађарској, Италији итд. ие можс ce подићи против осигурача директна тужба.