Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

580

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

Правка правила не праве разлику у правним последицама према природи околности која je прећутна односно нетачно приказана (околности која се односи на оцену тежlше ризика, на услове под којима би уговор био закл>учен, висину премије). Видећемо касније да су изложена правка правила недовол>на да реше питање дејства пропуштања дужности пријављивана околности од утицаја на тежину ризика пошто не дају низ других неопходних решења правних ситуација у којима се налази уговарач осигурања који je пропустио дужност пријављивана околности. Међутим, категорија посебног друштвеног интереса, којом се, као што ћемо видети у Основном закону, поред нзложеног обележавају и нека друга специфична решена статуса осигуравајућпх завода, поставља гитане и дејства решена усвојених општнм условима осшурана по питану пропуштана дужности пријављивана као lex lata. То захтева свакако испитиване општих услова домаћих осигуравајућих завода. Међутим, поједина решена таквог система осигурана, као што смо видели, доводе у питане и примену правних правила. Корисно je зато испитатн и пој едина решена у упоредном праву и неке ставове правке науке. То je посебно важно за уговоре о осигурану којима није регулисано питане дејства (свих или појединкх) пропуштана дужности пријављивана околности од значаја за оцену тежине ризика (нпр. код неких транспортних осигурана или код осигурана живота питане повећана ризика након закл>учена уговора) ( 2 ). Овај захтев није само условљен потребом за илустрацијом материје већ и за изналажене решена која би одговарала систему у коме je осигуране делатност од посебног друтптвеног интереса. 1) Општи услови за осигуртье. Y с лов и за осигуране имовине. Према Општнм правилима за осигуране имовине, када се после закључена уговора о осигурану утврди да према тачним подацима о околностима од значаја за оцену тежине ризика премија треба да буде већа, осигурана сума се аутоматски смањује у сразмери измеЬу плаћене премије и премије коју je требало платити, уколико уговарач осигурана односно осигураник не прихвати писменом изјавом на предлог осигурача нову премијску стопу односно када се приликом настанка осигураног случаја утврди да je према околностнма премија требало да буде већа. Ако, међутим, према тачним подацима о околностима од значаја за оцену тежине ризика имовина није могла бити осигурана према условима из посебних правила осигурана, уговор о осигурању престаје да ваэхи од пометка трајана односно, ако се то утврди приликом настанка осигураног случаја, уговарач осигурана нема право на накнаду штете ( 3 ).

(2) Чланом 134. Основног закона предвиђено je да се одредбе члана IÖ, ст. 2. не примењују на осигурање поморског транспорта, осигурање когшеног и ваздухопловног међународног транспорта и на осигурање кредита.

(з) Члап 12 Општих правила за осигурање имовине Завода за осигурање и реосигураи>е „Београд" односно члан 3. „Тугое дави ja" Завода за осигураље и реосигуршье. Приликом усаг\ашавања правила и тарифа осигурања два завода ради примете јединствених правила и тарифа на осигураиа закл»учена почев од марта месеца 1970. годике прнхваћсне су одредбе члака 12. Завода „Београд".