Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

116

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

Краљевска избегличка влада признала je унутар земље привремену управу проведену од стране АВНОЈ-а и НКОЈ-а. Национални комитет ослобођења Југославије дао je сагласност за састав Шубапшћеве владе, као и пристао на одређену меВународну делатност југословенске избегличке владе. Предвиђено je поставл>ање Краљевског намесништва, на основу уставног акта Крал>а, на предлог краљевске избегличке владе а по претходном споразуму ca НКОЈ, у циљу вршења крал>евске власти. Из овог не треба зашъучити да су АВНОЈ и НКОЈ престали да делају у међународним односима и да je међународна надлежност препуштена само југословенској избегличкој влади. HKOJ je и даље решавао многобројна питања са владама других земаља, посебно војие природе (споразум са Командой Црвене армије о привременом уласку совјетских трупа на југословенску територију од септембра 1944; Декларадија са представницима Отачетсвено-фронтовске Бутарске о војничкој и другој сарадњи од 5. октобра 1944. у Крајови; споразуми о робној размени, културној и стручној сарадњи од 23. децембра 1944. односно Протокол о привременом регулисању службе пошта и телекомуникација од 7. фебруара 1945. са Бухарском; активност делегације НКОЈ-а у Комисији за примирје са Мађарском од 24. фебруара 1945. и др.) ( 1С ). Период од средине 1944. до марта 1945. протекао je у обостраној акцији НКОЈ-а и југословенске избегличке владе у припремању терена за стварање јединственог представништва југословенске дрясаве. Савезничке силе су на конференции у Јалти фебруара 1945, поред осталих препорука у погледу Југославије, у циљу спровођења у ясивот споразума Тито-Шубапшћ закључиле „да би требало образоватн једну владу на основу тог споразума. .Указом краљевских намесника од 7. марта 1945. образован je Министарски савет (једннствена влада) ДФЈ на челу са Јосипом Брозом Титом као председником. Тиме je питање заједничког представништва југословенске државе скинуто с дневног реда. Убрзо je дошло званично меБународно признање владе од стране В. Британнје, САД и СССР, као и од осталих савезштчких и неутралних држава ( п ). Y југословенском случају, није се поновио случај двојства y међународнод! призиању и представљању, како je то уобичајено ca још непризнатим владама после револуащонарних промена. Настављен je континуитет у међународним односима без посебних тешкоћа. На међународним скуповима представници ДФЈ наступали су као представшщи законите савезничке владе, чнји легитимитет није био споран. ДФЈ je, по праву континуитета, оснивач Организације уједињеких надија, с обзиром да je југословенска избепшчка влада потписала Декларацију Уједињених надија антихитлеровске коалиције од 1. јануара 1942. Нова влада од 7. марта 1945.

(io) Неки од OBITX уговора су необјављени (Збирка уговора Савезног секретаријата за иностране послове). Сви ови међународни уговори и друге преузете обавезе за време para од стране HKOJ-a до стварања јединствене владе ДФЈ марта 1945, обвезивали су ЛФЈ односно ФНРЈ. Неки од ових споразума, одмах после рата престали су да важе с обзиром да су били везани за ратно стање.

(п) В. Британија признала je нову владу 20. марта, а неколико дана касније 28. и 29. марта 1945. једииствена влада ДФЈ призната je од САД и СССР.