Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

РА3OРУЖАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ

Разоружање и органичење наоружања разматрају ce већ скоро један век као средство смањења опасности од рата и као начин да се постигну многи друга циљеви, међу којима у последње време највидније место заузима настојање да ce спречи потпуно уништење човечанства. Ово je тема којој се у више наврата посвећивао професор Милош Радојковић, започевши своја истраживања још у доба Друштва народа да ои их, поучен искуствима другог светског рата, наставио до данас, нарочито у својству главног известиоца Светског удружења за међународно право о питањима активне мирољубиве коегзистенције. Он свакако спада међу оые писце који су најпотпуније образложили став да je после Пакта Друштва народа и Повеље Уједињених нација разоружање дужност сваке државе и да je претерано наоружавање међународни деликт (О- Слажући се с тим ставом и с правним разлозима за њега и користећи као повод узгредна запажања о функцији наоружања у меЬународним односима, која je проф. Радојковић дао у својим радовима, жеља нам je да се у следећим редовима вратимо неким од основних питања разоружања као средства за постизање националне и међународне безбедности, пптањима ко ja нам у извесној мери изгледају замагљена у пребогатој, пнформативној али и збуњујућој литератури о разоружању.

МеВу једностраним мерама за заштиту националне безбедности одувек je једно од најважнијих места, ако не и прво, заузимало јачање сопствене оружане моћи, која je углавном имала двоструки цил>; застрашивање и обесхрабривање могућег неприЈатеља и одбијање стварног нападача. ГраБење одбрамбене моћи je у ствари припрема за рат, којн што се сразмерно често губи из вида није само његов екстремни вид, оружана борба, већ систем, стање, време колективно организованог примењивања насиља, с низом пратећих последица по иационално и међународно друштво. Инструменат оружане борбе, па према томе и једно од средстава за примену силе у међународним односима, јесу оружане снаге које обу-

Р) Вид. нарочито М. Радојковић, „Обавеза држава да се разоружају", Југословенска реви ja за меЬународно право, 1966, стр. 1. и даље.