Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

48

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

гим текстовима у време када су закони још нздавани, а нема га ни у пре хоровом едикту. Према Ленеловој реконструкции преторовог е.ликтя у тексту кодификоЬаног едикта употреблен те неколикопута глагол conЧнаЕеге Г 6B !. али не само за једну од њих~постоје индицЯ]ё~~да~се у иеном тексту налазила тгГреч. Y Паулусовйм СентеНцијама, уТюглавлу ačTlegem Corneiiam testamentariam, 5,25,6, пошње ce један сенатски конзултум из доба Нерона којим je бию регулисано питање форме Таблица које садрже testatio, сведочанство о закљученом нравном послу ( 69 ). Paulus, цитирајући вероватно сенатску одлуку, каже: »eas tabulus quae publici vel privati contractus continet... оне таблице које садрже записан јавни и приватни уговор. .. Уколико je то аутентичны текст Паулуса и репродукција сенатске одлуке, онда je то j едино сведочанство да je у овој врсти законских прописа употреблен термин контракт, и то, као што се вида, у значењу које није доволно одреВено, али je свакако шире од значења кота има контракт у Гајевим Ауреама. Y царским конститудијама овај се термин налази чешће, али како je већина сачуваних издата у периоду домината, оне немају непосреднот значаја за наш проблем. Одре Вен број je и из периода принципата и оне, колико je нама познато, до сада нису биле предмет посебних изучавања, иако je примењена терминолошја у неким од гьих вредна пажње. Тако у једном рескрипту Александра Севера пише: »Nec interest sive ex testamento sive ex voluntario contractu usus fructus constitutus est«. ( 70 ) Израз voluntario contractu односи ce на конституисање плодоуживања, што се, као што je познато, у време Александра Севера join увек обавлало у формн in iure cessio, па ако ову речеыицу не бришемо из конституције као и очнгледну интерполациу” ( 71 ) морамо закључити да je контрактом назван формалан поступак конституисања службености, што се не може найи нигде у Дигестама. У једном другом рескрипту овог императора контрактом се назива transactio, пакт о поравнању ( 72 ). С друге стране, реч контракт je употребљавана и у свакодневној пракси. Два уговора из праксе у којима се контрактом називају пакта која су уживала заштиту претора, цнтирана су у одлоыцима из дела Кервидија Скеволе. У једном Скевола каже да су пактима којима су вршене исправке рачуна (pariatio) обычно додаване клаузуле речима: »ex hoc contractu nullam inter se controversiam amplius esse«, из овог

(68) Y делу едикта у коме се говори о restitutio in integrum у случају capitis deminutio (стајало je, вероватно, actum contractumve), о мерама у случају аката falso tutore auctore, у делу где се говори о принудном извршењу на имовини пупиле, у едикту о negotiorum gestio и у едиктима који се одиосе иа материју регу.шсану тужбама названим доцније actiones adiecticiae qualitatis. Ynop. Lenel, Edictum Perpetuum, 3 изд. стр. 117, 317, 415, 101, 258, 271, 276.

(69) Ynop. Kaser, Max, Das röm. Privatrecht I, 1971. стр. 232. примедба 16.

(70) С. 3.33.4 (Imp. Alexander A. Verbicio): .. . Није од значаја да ли je плодоуживање установлено тестаментом или вол.ннм контрактом (год. 226).

(71) Voci, Р., нав. дело, стр. 25.

(72) С.2.4.5.