Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ДИСКУСИЈА

ПРАВО НА ПЕНЗИЈУ И ПРАВО НА „РАД” УЖИВАЛАЦА ПЕНЗИЈЕ

по републичким и погсрајинским законима о пензијском и инвалидском осшурспьу „ГраЬани су једнаки у правима и дужностима без обзира на националност, расу, пол, језик, вероисповијест, образовање или друштени положа]. Сви су пред законом једнаки” план 160. Устава СФРЈ.

I

Ми смо већ, па и на овом месту, писали о праву на пензију човека и граЬашша Југославије, његовој садржини и његовој уставној и савезно законској основы I 1 ). Првобитно, повод за ово био je Закон о пензијском и инвалидском осигурању Србије, који je унутар Републике ступио на снагу и примењује се од 1. јануара 1973. године, а делом и Закон о пензијском и инвалидском осигурању Босне и Херцеговине, односно одредбе у тим закошша, којима се уживаоцима пензије одузима пензија од 1. јануара 1973. године, ако нешто „раде” и „зарађују”. Рекли смо тада, а мислимо да смо и доказали, да се ове одредбе не могу прихватит, ни као уставне по Уставу СФРЈ, ни као законите по Закону о основним правима из пензијског и инвалидског осигурања ( 2 ). Сада, када су нам при руци и закони осталих република и покрајина: Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, и покрајина: Војводине и Косова биђе, надамо се, од интереса, да се заједно прегледају и оцене сва појединачна решења, њихова уставност и законитост,, у општим југословенским размерами ( 3 ).

(1) Часопис „Анали Правиог факултета у Београду” бр. 1/73, „Одвјетник" гласило Адвокатске коморе Хрватске бр. s—б и 9—lo/74. (2) Закон о основним правима из пензијског и инвалидског осигурања Југославије (Сл. л. СФРЈ бр. 35/72). (3) Републике и покрајине донеле су законе о пензијском и инвалидском осигурању: Црна Гора Сл. л. ЦГ бр. 23/72, Србија Сл. Iл. СРС бр. 51/72, Хрватска НН бр. 55/72, Словенија Ур. л. бр. 54/72 и 26/73, Босна и Херцеговина Сл. лист КиХ бр. 36/72. и 8/74, Македонија Сл. в. М. бр. 46/72, Војводика Сл. л. АПВ бр. 26/72. и Косово Сл. л. К. бр. 37/72.