Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

Истина, Општа седница Касационог суда y Француској ће касније корнговати своје становиште y овом питању, али последнце које бн могле произаћи из теорнје ризика, утицале су на судове на Маурнцпјусу да не прихвате ово схватање. 43 Разлог више састојао ce y томе што бп евентуалним прихватањем, судови преузели улогу законодавца. 44 A додатни разлог био je y томе што на плану узрочности, када ce опасна ствар налази између повређеног лица и чувара ствари, само чин чувара може бити адекватни узрок штете. 45 aне и понашање повређеног, и зато je дакле, бнло потребно да ce утврди да лн je чувар крив, да би ce могло рећп да ли дугује накнаду штете.

И тако су од 1937. године до почетка осамдесетих година двадесетог века утицаји пресуде y случају „Жандер” на маурицијске судове билн практнчно равни нули. Истина ту и тамо су ce могле запазнти тежње да ce на основу члана 1384. став 1. изгради оборива претпоставка о кривици чувара опасне ствари, 46 али ce никада није ишло онолико далеко, како je то чинио Касациони суд y Француској. Исто тако постојала je тежња y судској пракси да ce ограничи домет (али не и да ce преокрене) становшите изражено y случају Mangroo v. Dahal). 47

Доцније je на подстицај Едвина Ваншара (Edwin Venchard) 48 који je y то време био државни правобранилац (Solicitor General), законодавац на Маурицијусу извео једно одважно подмлађивање Наполеоновог законика уводећи више од 200 нових чланова, 49 преузимајући по слободном избору 50 понешто од измена y француским законима, a понешто из устаљене судске праксе француских судова. A међу текстовима измењеним поменутом реформом налазио ce и члан 1384. који je за примену на Маури-

43 Articulais п 43 и даље.

44 Упоредити: Mahbood v. Government of Mauritius (1982) Mauritius Reports 135: ~Парламент нема право да донесе пресуде, a Врховни суд нема право да доноси законе” („Parliament has no more right to pronounce judgement than the Supreme Court has right to make laws.”)

45 Articulât n 49.

46 Emamally v, Patrou (1975), Mauritius Reports, 21.

47 Bata Shoe Cy (Mauritius) Ltd. v. Central Electricity Board (1978), Mauritius Reports, 86.

48 Он je уживао подршку Правног факултета y Екс-он-Провенсу и посебно помоћ професора Роже Гарона (Roger Garron.)

49 Набројао сам их 224.

50 У складу са Лафонтеновим упугством, подражавање није означавало робовање. На пример, droit d’aubaine које je y Француској било укинуто Законом од 14. јула 1899, на Маурицијусу je било уређсно према моделу новог члана 726. Наполеоновог законика.

123

Е. Агостини, Одговорност за штету од опасне ствари... (стр. 116-130)