Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ња, давањем y дугогодишњи закуп односно концесију, осигуравају ce извори прихода за инвестиције y комуналну инфраструктуру, a тиме би ce донекле смањили фискални терети грађана који су им наметнути да би ce прибавила нужна средства за изградњу комуналне инфраструктуре.

Нитко не може присилити једну државу да распрода странцима некретннне y свом власништву, ово непоновљиво народно богатство, ако je законом забрањена његова продаја и домаћим особама.

To не налаже ни Споразум о стабилизацији и придруживању ћ које je склопила Република Хрватска 29. листопада 2001. с Еуропским заједницама и њиховим држава чланицама. 7

Слобода промета капитала, наиме, не искључује право уговорних страна, да националним законом задрже одређена ограничења стјецања, власништво некретнина чак и y случају када таква ограничења не вриједе за домаће држављане, ако су успостављена y складу с правилима Заједнице ограничењу тржишних слобода. Према Заједничкој изјави страна уговорница одредбе из члана 60. Споразума неће ce тумачити y сврху спречавања размјерних недискриминирајућих ограничења стјецања права власништва некретнина утемељених на опћем интересу. Опћом забраном отуђења грађевинског земљишта y јавном власништву, уз начелно једнаку могућност страних и домаћих особа кориштења земљишта за изградњу зграда и стјецању права власништва на постојећим зградама помоћу права грађења, и концесија на јавном добру, не дискриминирају ce стране особе.

Није основана тврдња да би забрана продаје земљишта спречавала или успоравала пласирање подузетничког капитала и тиме угрожавала господарски развој јер за оплођивање капитала није потребно да подузетник има право власништва на земљишту, већ да га користи тако да може имати право власништва на објектима изграђеним на земљишту или испод његове површине као да je власник земљишта, да њима слободно располаже и хипотекарно залаже ради прибављања кредита или осигурања својих обвеза. Истина je, напротив, да ce распродајом

6 Споразум je ратифициран Законом о потврђивању споразума ... НН, МУ-14/01 од 27. просинца 2001.

7 Видјети: Т. Јосиповић, Положај странаца y правном промету некретнинама према споразуму о стабилизацији и придруживању y Некретнине y правном промету изд. Инжењерски биро д.д. Загреб, 2002. стр. 172 и 173.

135

П. Симонети, Право грађења (стр. 131-170)