Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

одређено y обичајном праву (члан 269). Суперфицијарно право може ce основати и за одвајање од земљишта подземних грађевина (члан 269-2), па и на земљишту које je оптерећно правом плодоуживања уз сугласност плодоуживатеља. Закон о суперфицију, уређује претпоставке и поступак укњижбе права власништва на зграду која je правно одвојена од земљишта, као и правне учинке ове укњижбе.

3.9. ШВЕДСКА СРОДНА ПРАВА

Шведско право познаје три различите правне форме (установе) кориштења туђег земљишта ради изградње и држања властитих стамбених зграда и других грађевина на туђем земљишту на одређено или неодређено вријеме (jordabalken, bostandsarrende, anlanggningsarrende ).

Jordabalken je хисторијски назив за прописе о уређењу права на некретнинама, па и право да ce има зграда на туђем земљишту. Bostandsarrende je закуп државног или опћинског земљшпта којн овлашћује закупца да на закупљеном земљишту y складу с планом просторног уређења изгради властиту зграду.

Anlanggningsarrende je закуп земљишта ради постављања илн изградње неког уређаја или постројења (нпр. резервоара за воду, уређаја за гријање и сл.) који користи сусједна некретнина, па и она на којој je изграђена стамбена зграда на темељу уговора о закупу (bostandsarrende).

3.10. СУПЕРФИЦИЈАРНО ПРАВО И СРОДНА ПРАВА У ПОРТУГАЛУ, КВЕБЕКУ, НОРВЕШКОЈ, ФИНСКОЈ, НИЗОЗЕМСКОЈ, ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ И ИРСКОЈ

У ПортуГалу je суперфициарно право (Do dereito de superficie) исцрпно регулирано y Грађанском законику (art. 1524-1542. Codigo civil) из 1888.

У Канади суперфицнјарно власннштво уређује Грађанскп законик Квебека од 1. српња 1998. (art. 1110-1118. Code civil Квебека за федералну државу Квебек. 53

53 Прсма француском и енглеском прнјеводу, Québec, Centre of Private and comparative Law - Centre de recherche en droit privé et comparé du Québec,

150

П. Симонети, Право грађсња (стр. 131-17(1)