Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

природног земљишта не може ce, дакле, одвојити од њега самог: она je безувјетно његов саставни дио, као да je оно земљиште, све дотле док оно постоји.

Зато ce власништво посебног дијела некретнине може успоставити и на одговарајућем сувласничком дијелу некретнине која ce састоји ~од права грађења са зградом” управо једнако као и на некретнпни ~која ce састоји од земљишта са зградом” (члан 66. став 3. ЗВ).

Будући да je право грађења изједначено с некретнином y правном смислу, y случају грађења на земљишту оптерећеном правом грађења носитељу тога права, a не власнику земљишта, припадају права и обвезе власника земљишта неоптерећеног правом грађења из чл. 152-155. ЗВ које уређују правне посљедице грађења на туђем земљишту (чл. 152-154) и прекорачења међе грађењем (члан 155) како je одређено y члану 157. ЗВ-а.

Дакле, право грађења и зграда на њему изграђена, односно њиме одвојена од земљишта чине y правном смислу једну некретнину, један правни монолит, без обзира да ли je зграда која je његов саставни дио изграђена прије или након оснивања права грађења. Парадокс да je зграда (тјелесна ствар) саставни дио права грађења (нетјелесна ствар) уклања ce законском фнкдијом да je право грађења отјеловљено право ~као да je оно земљиште” (члан 280. став 3).

4.4. РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ ПРАВА ГРАЂЕЊА И ПРАВА ВЛАСНИШТВА НА „ПРИРОДНОЈ” НЕКРЕТНИНИ

Постоје одређене разлике између права грађења као друге некретнине и права власништва на некретнини неоптерећеној правом грађења („природна некретнина”).

Прописујући за насљедно право грађења аналогну примјену установе права власништва на некретнини, њемачка Уредба о насљедном праву грађења искључује само трп параграфа БГБа из установе права власништва на некретнини: § 925, који уређује пријенос права власнпштва на некретнпнп па п земљиште без зграде или обрнуто, a насљедно право грађења ce не може одвојитн ни од земљишта нп од зграде коју одваја од земљишта; § 927, којн нормира основу стјецања права власништва досјелошћу и § 928. који прописује могућност одрекнућа права власништва. Овлаштеник насљедног права грађења, може ce од-

160

П. Симонети, Праио грађења (стр. 131-170)