Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

формалне регуларности. У УН ce пошло другим путем, тј. смањивањем улоге депозитара. Он je само посредник између страна уговорница. Наведено схватање ce ослања на поменути став Генералног секретара УН y вези са његовим својством депозитара вишестраних конвенција. Депозитар не постаје орган заједнице држава и потписннка једног вишестраног споразума, него он ~има међународни карактер" a функцију врши „непристрасно“. 31

Бечка конвенција од 1969. садржи и нека подробна и прецизна правила y вези са функдијама депозитара. To су нарочито (уколико ce уговором другојачије не предвиђа или уколико ce стране уговорнице о томе нису другојачије споразумеле), обезбеђење чувања изворног текста уговора и свих пуномоћја која му буду предата; припремање овереннх препнса изворног текста и свих осталих текстова уговора на другим језицима који могу битн тражени по уговору, и њихово достављање странама уговорницама тог уговора и државама које имају право да то постану; примање свих потписа уговора, примање и чување свих пнсмена, саопштења и достава који ce односи на уговор; испитивање да лн су потпис, писмено, достава или саопштење који ce односе на уговор y ваљаном н прописаном облику и, према потреби, скретање пажње на то држави y питању; обавештавање страна уговорница тога уговора н држава које имају право да то постану о радњама, и саопштењима и достављањима који ce односе на уговор; обавештавање држава које поседују својство да чостану стране уговорнице о датуму када je био примљен или депонован довољан број потписа или писмена о ратифшсацијн, прихватању одобравању или приступању, потребан за ступање уговора на снагу; регистовање уговора код Секретарпјата Уједињених нација; обављање дужности посебно означених y другим одредбама ове Конвенције (став 1. члан 77). Из формулације ових одредби, закључује ce да y функцијн депозитара може доћи и неке друге дужности које сама установа депоновања уговора намеће депозитару.

Истоветне одредбе предвиђене су и y Конвенцији од 1986, с тим што су овде укључене и међународне организације као стране уговорнице или као депознтари (став 1. члан 78).

31 N.Q. Dinh, P. Daillier, A. Pellet, op. cit., p. 184; C. Аврамов-М. Крећа, op. cit. crrp. 487.

184

С. Ђорђсвић, Регистровањс, објављивање и депоновање... (стр. 171-187)