Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

188

ДИСКУСИЈА

Ранко Кеча

О променама закона о парничном поступку

I

Више година y научној и стручној јавности присутна je идеја о новелирању или потпуној реконструкцији грађанског судског поступка укључујући и парнични поступак. У одрсђеним фрагментима та je идеја добила одговарајућн нормативни израз. У домену земљишнокњижног поступка имала je радикалне последице јер je резултирала потпуним напуштањем концепције обезбеђивања судске заштите y поступку евиденције фактичких и правних стања на непокретностима. 2

Нова регулатива je уследила и y материји судског извршног поступка. 3 Познато je да je доношењем више закона, оства-

Напомена Уредншитва: Катедра за грађанско право Правног факултета y Бсограду организовала je 5. марта 2004. годинс стручну расправу о Нацрту Закона о парничном поступку. Сматрајућн да припремљени материјали могу бити занимљиви за читаоце Анала, објављујемо излагања др Ранка Кече, др Горданс Станковић и мр Монике Нинковић, која су била основ за расправу. * Др Ранко Кеча, редовни профссор Правног факултета y Новом Саду.

1 Као повод за овај рад послужио je материјал Раднс групе Друштва судија Србије, о припремама промена Закона о парннчном поступку који je аутор добио почетком 2004. године.

2 Законом о државном прсмеру и катастру и уписима права на непокретностима, Службеич Гласнпк PC, бр. 83/92,53/93, 67/93,48/94,12/96,15/96,34/01,25/02, уписи права на непокретностима су са судских пренети на управне органе - Републички геодетски завод. Ово решење je било предмет систематске и веома често сасвим засноване научне и стручне критике. Низ проблема који ce тицао евиденције непокретностн и уписа права на непокретностима, уз снажно присуство проблема недовољног ажурирања евиденције и свих осталнх материјалних добара па и људи, импутнран je пре свега недостацима снстема земљишних књига и земллшшокњижног поступка наслеђеног из правног система Краљевинс. Сасвим je запостављена чињеница да су реално присутни проблеми y овој области знатно више последица конкретног контекста социјалистичког друштва и систематских ограничења која су маргинализовала значај приватне својине резултнрајући поред осталог веома наглашеним раскораком између фактичкнх и правних стања.

3 Законом о извршном поступку, Службенч лчст СРЈ, бр. 28/00, 73/00, 28/01, уређена материја судског нзвршног поступка укључујући и поступак обезбеђења. Нн овај законодавни ггодухват, заснован на ставу о потпуној неефикасности ранијег закона о