Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

Радном материјалу предлажу y погледу промена одређених процесних техничких норми ипак имају одређену вредност. Предложене промене, као палијативне мере, могу да допринесу да ce остваре неки од циљева који су били повод за понуђену процесну реформу, посебно они који ce тичу ефикасности и економичности правне заштите.

Радни материјал уопште не указује на недостатке ЗПП који ce тичу редакције самог текста a и сам садржи многобројне некоректне техничке термине.

Одржавање округлих столова на којима треба да ce води стручна расправа о припремљеном радном материјалу, иако има одређени значај, не може да замени студиозни рад тима правника који ce y различитим улогама професионално баве парничном процедуром и који заједничким радом могу да припреме суштинску процесну реформу.

Pag на припреми промена ЗПП y Србији. Припремање промена ЗПП, који ce примењује већ више деценија и који још увек представља модеран закон, треба поверити посебном експертском тиму y чијем саставу би били теоретичари и практичари (судије и адвокати) који би својим професионалним знањем и искуством допринели да ce припреми ваљана процесна реформа. Било би пожељно да чланови експертског тима буду судије y пензији да бн ce избегао евентуални ризик професионалне заинтересованости који би могао да буде повод за обраћање Европском суду за људска права због повреде права на правично суђење.

У оквиру рада на ревизији ЗПП, да би ce избегли исхитрени и брзоплети законодавни захвати и последнце досадашњих промена y домену цивилне процедуре уопште, потребно je да ce претходно изврши свестрана квалификована и квалитетна анализа постојећих законских решења и да ce јасно разграниче евентуални недостацн y самом законском тексту (празнине, редакцијски пропусти) илн y самој процедури, од низа другпх фактора, правне или ванправне природе, који ce често погрешно квалификују као недостаци саме процедуре, a који свој узрок немају y нормативним решењима.

Исто тако, потребно je евидентирати све претпоставке за успешно функционпсање овог система правне заштите, посебно оне y сфери организационог процесног права, y погледу фпнансирања, y домену кадровске политике, организације судског pa-

212

Г. Станковић, Припрсмање промсна Закона о парничном поступку (стр. 205-217)