Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

Реформа ЗПП. Сваки законодавни рад, по својој природи, треба да буде y складу са временом y коме ce посеже за променама једног закона, посебно оног који je остварио своју намену, издржао све пробе времена и који представља резултат европског цивилизацијског и културног развоја.

Кад je y питању реформа српске парничне процедуре поставља ce, као основно, питање њеног обима: да ли треба прнступити целовитој реформи парничне процедуре, иако нису тренутно испуњене све претпоставке, или ce одлучити само за најнужније измене н допуне постојећег ЗПП y оквиру процеса усаглашавања овог закона са насталим и будућим уставним променама и, потом, започети са студиозним припремама за евентуалну темелзну реформу.

Једно од суштинских питања je и проблем концепта саме процедуре, концепта промена и циља поступка јер од тога зависн и међусобни однос појединих начела и начин њихове конкретизације и како ће бнти профилисани поједини институти.

Треба ce заложити за потпуну кодификацију парничне процедуре, уколико није могућна комплетна кодификација цивилне процедуре, из простог разлога што je то и целисходно и конфорно: сва процесна правила су на једном месту. Осим тога, тиме ce избегава ризик да ce прнликом доношења материјалноправннх закона некритички задире y процесну материју и изазпвају неочекиване импликације на процесном терену или креирају оригинална („егзотична”) решења као што je то био случај y блиској прошлости (нпр. y посебним поступцима из породичних односа).

Једно од питања које ce тиче обима будуће радне верзије закона односи ce и на разграничење парничног и ванпарннчног поступка које y радном материјалу није уопште дотакнуто. Законодавна реформа парничне процедуре треба да стави на дневни ред питање које ce тиче концепта, природе и обима ванпарничне процедуре и проблем евентуалног пребацивања некнх контенциозних ванпарничннх поступака y домен парничног процесног права одн. пребацивања неких номинално парнпчних, a no својој природи ванпарничних ствари, y ванпарничнн поступак. Од разграничења парничне и ванпарничне процедуре, свакако, зависи и евентуално креирање неких будућих посебних парничних поступака уколико они више не буду имали, као тзв.

214

Г. Станкопић, Припремање промена Закона о парничном поступку (стр. 205-217)