Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

парничну способност, онда je прихватљиво решење да странку као пуномоћник може да заступа само адвокат. Изузеци би били предвиђени за:

а) правна лица - пуномоћннк може да буде лице које je y радном односу и

б) блиске сроднике - пуномоћник може да буде крвни сродник y правој линији до било ког степена, y побочној линији до четвртог степена и брачни друг.

Прихватањем оваквог решења онемогућило би ce надри-

писарство.

ПРИПРЕМАЊЕ ГЛАВНЕ РАСПРАВЕ

Потребно je да ce повећа значај припремне фазе поступка, y смислу да ce уведе превило да су странке дужне да најкасније на припремном рочишту изнесу све чињенице и предложе доказе за чињенице на којима заснивају своје захтеве, и да приложе исправе на које ce позивају ако je то за њих могуће. Могућност изношења чињеница и предлагања доказа на главној расправи постоји само ако странка учини вероватним да су je оправдани разлози спречжли да то учини раније, a y жалби само ако докаже да их без своје кривице није изнела y првостепеном поступку, a ради ce о таквим чињеницама и доказима на основу којих би за њу могла бити донесена повољнија одлука. Такође би требало да писмени одговор на тужбу постане обавезан. Требало би размотрити могућност да суд донесе мериторну пресуду без одржавања расправе када из чињеница наведених y тужбп произлази да je тужбени захтев основан, или када из чињеница наведених y тужби и чињеница наведених y одговору на тужбу, произлази, да између странака не постоји спор о чињеницама које представљају довољан основ за оцену о томе да ли je тужбени захтев основан или неоснован. Потребно je размотрити и питање обавезности одржавања припремног рочишта, уз изузетке за поједине врсте спорова, ситуације одлучивања без расправе и ситуације y којима суд оцени да због једноставности спора одржавање припремног рочишта није потребно, као и могућност да суд већ на припремном рочишту донесе одлуку о доказним предлозима странака, о спајању парница и о одвојеном расправљању.

225

М. Нинковнћ, Поступак пред првостепеним судом (стр. 218-228)